Peňaženky Slovákov zažijú v obchodoch nápor. Parlament schválil nové dane, PREHĽAD cien

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 12. 9. 2024
Nová spotrebná daň na nealkoholické nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, ktorá vstúpi do platnosti od 1. januára 2025, prinesie významné zmeny pre spotrebiteľov aj podnikateľov na Slovensku. Prinášame prehľad vyšších cien po zavedení dane.
Peňaženky Slovákov zažijú v obchodoch nápor. Parlament schválil nové dane, PREHĽAD cien

Zdroj: Shutterstock

Od 1. januára 2025 začne na Slovensku platiť nová spotrebná daň na nealkoholické nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami. Táto legislatívna zmena bola schválená Národnou radou SR 11. septembra 2024. Opatrenie sa dotkne širokého spektra nápojov, vrátane bežných balených nealkoholických nápojov, sirupov či energetických nápojov.

Cieľom zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov je zaviesť nepriamu daň zo spotreby, ktorá sa bude vyberať od podnikateľských subjektov pri prvom dodaní takýchto nápojov na trh v tuzemsku. Daň bude zahrnutá v cene produktu, čo znamená, že sa premietne do konečnej ceny pre spotrebiteľov. Štát si od zavedenia tejto dane sľubuje ročné prímy vo výške viac ako 79 miliónov eur.

Koľko bude stáť cola, sirup či Granko

V tabuľke nájdete prehľad spotrebných daní aj s príkladmi nápojov, na ktoré sa budú vzťahovať. Samotné ceny však môžu byť vo výsledku iné, keďže hoci je sadzba spotrebnej dane na jednotlivé položky jednotná, ceny v obchodoch sa líšia.

Ministerstvo financií SR v dôvodovej správe k zákonu uviedlo, že zdaňovanie prvého dodania nápoja je najvhodnejším spôsobom z hľadiska cash flow dotknutých platiteľov dane. Týmto riešením chce štát zabezpečiť čo najplynulejší prechod na nový daňový režim pre podnikateľské subjekty.

Proteíny, jogurty či lieky sa zdaňovať nebudú

Niektoré produkty však budú z tejto dane oslobodené. Z návrhu boli dodatočne vypustené mliečne a jogurtové nápoje, ako aj nápoje na rastlinnej báze. Rovnako nebudú zdaňované ani koncentrované látky, ktoré majú charakter liečiva a predávajú sa napríklad v lekárňach. Výnimky sa týkajú aj výživových doplnkov, ako sú voľnopredajné šumivé vitamínové tablety či proteínové nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami.

Na druhej strane, do zoznamu zdanených nápojov boli zahrnuté aj tie, ktoré obsahujú kávu, čaj alebo ich náhrady, a to aj v prípade, že obsahujú mlieko alebo rastlinné alternatívy. Takéto produkty zahŕňajú napríklad balenú ľadovú kávu, kávové nápoje s rastlinnými alternatívami mlieka či balené čaje s mliekom. Tieto produkty budú zdaňované aj v ich koncentrovanej podobe, ako sú prášky a kapsuly (napríklad instantná káva 2v1 alebo populárny bubble tea).

 

Sadzby novej dane z cukru

  • Ochutené nealkoholické nápoje - balené nápoje pripravené na konzumáciu s pridaným cukrom alebo sladidlom (kód kombinovanej nomenklatúry 2009 a 2202) (napr.: ochutené minerálky, kolové nápoje, džúsy, sladené nealkoholické pivo a víno, jogurtové a mliečne nápoje, rastlinné mlieka) sa budú zdaňovať sadzbou 0,15 eur / 1 l alebo 1 kg v prípade mliečnych nápojov, ktorých množstvo sa udáva v jednotkách hmotnosti.
  • Energetické nápoje - balené nápoje pripravené na konzumáciu s pridaným cukrom alebo sladidlom (kód kombinovanej nomenklatúry 2009 a 2202) s obsahom kofeínu väčším ako 150 mg/l nápoja sa budú zdaňovať sadzbou 0,30 eur / 1 l.
  • Tekuté koncentráty - koncentrované tekuté látky obsahujúce pridaný cukor alebo sladidlo, ktoré po príprave konečným spotrebiteľom vykazujú rovnaké vlastnosti ako ochutené nealkoholické nápoje v bode 1 (napr. sirupy) sa budú zdaňovať sadzbou 1,05 eur / 1 l.
  • Tuhé koncentráty - koncentrované tuhé látky obsahujúce pridaný cukor alebo sladidlo, ktoré po príprave konečným spotrebiteľom vykazujú rovnaké vlastnosti ako ochutené nealkoholické nápoje v bode 1 (napr. instantné a práškové nápoje, šumienky, granule) sa budú zdaňovať sadzbou 4,30 eur / 1 kg. Ak ale výrobca uvedie návod, teda koľko tekutiny (mlieka, ľadu, vody) je potrebné pridať pri prípave nápoja, sadzba je 0,15 eur na kg/l.

Instantný nápoj bez návodu bude mať najvyššiu daň

Sadzba dane bude závisieť od druhu a formy nápoja. Pre balené nápoje pripravené na konzumáciu, ktoré obsahujú pridaný cukor alebo sladidlo, bude daň vo výške 0,15 eura na liter. Energetické nápoje s vysokým obsahom kofeínu budú zdaňované sadzbou 0,30 eura na liter. Pre koncentrované látky, ktoré vyžadujú ďalšiu prípravu pridaním vody, mlieka, ľadu alebo oxidu uhličitého, bude sadzba výrazne vyššia – 1,05 eura na liter alebo 4,30 eura za kilogram, v závislosti od mernej jednotky, v ktorej sa produkt dodáva.

Záleží aj na tom, či výrobca uvedie návod na prípravu nápoja. Zákon hovorí, že „aktuhékoncentrátydodávané v hmotnostnejjednotkeajemožnéich pripraviťnakonzumáciupodľanávodu naprípravu(inštrukciínaetikete)ako nápoj, sadzba je 0,15 eur / 1 l, aleakabsentujenávodnaprípravu - 4,30 eur / 1 kg“.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Slovákom sa zvýšia dane a pribudnú nové. Premiér Fico oznámil, ako bude konsolidovať

17. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom sa zvýšia dane a pribudnú nové. Premiér Fico oznámil, ako bude konsolidovať

Základná sadzba DPH sa zvýši, no niektoré sadzby klesnú. Navyše nám pribudnú nové povinnosti. Vláda dnes predstavila konsolidačný balíček.

Slováci si poriadne priplatia za neresť, ktorej holdujú státisíce ľudí

13. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Slováci si poriadne priplatia za neresť, ktorej holdujú státisíce ľudí

Od budúceho roka sa na Slovensku rozšíri spotrebná daň na nové výrobky, ako sú náplne do elektronických cigariet, nikotínové vrecúška a ďalšie nikotínové produkty. Tento krok je súčasťou... celý článok

13. a 14. platy by mohli byť oslobodené od dane, ale je to komplikované

27. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

13. a 14. platy by mohli byť oslobodené od dane, ale je to komplikované

Návrh na oslobodenie 13. a 14. platu od daní a odvodov sa dostáva do parlamentu. Skupina poslancov pod vedením Andreja Danka predkladá zákon, ktorý by zamestnancom umožnil získať tieto... celý článok

Slováci, pripravte sa. Rodinám klesnú príjmy až o tisíce eur ročne

22. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Slováci, pripravte sa. Rodinám klesnú príjmy až o tisíce eur ročne

Daňový bonus na dieťa sa bude od budúceho roka meniť. Známy odborník na dane a odvody Jozef Mihál varuje, že rodiny takto prídu o stovky až tisíce eur ročne. Zmenu najviac pocítia rodiny... celý článok

Mnohé slovenské rodiny prídu v budúcom roku až o 1 000 eur v príjmoch, varuje známy odborník

20. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Mnohé slovenské rodiny prídu v budúcom roku až o 1 000 eur v príjmoch, varuje známy odborník

Zvýšenie minimálnej mzdy nie je až takou dobrou správou. Ako totiž upozorňuje známy odborník na dane a odvody, poteší sa najmä štát. Rodiny, ktoré majú príjem z minimálnej mzdy, však... celý článok