13. a 14. platy by mohli byť oslobodené od dane, ale je to komplikované

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 27. 8. 2024
Návrh na oslobodenie 13. a 14. platu od daní a odvodov sa dostáva do parlamentu. Skupina poslancov pod vedením Andreja Danka predkladá zákon, ktorý by zamestnancom umožnil získať tieto bonusy bez daňového a odvodového zaťaženia. Avšak, ako upozorňuje odborník Jozef Mihál, podmienky sú komplikované a pre mnohých zamestnávateľov môžu byť nereálne.
13. a 14. platy by mohli byť oslobodené od dane, ale je to komplikované

Zdroj: Shutterstock

13. a 14. plat by mohli zamestnanci dostávať v plnej výške bez toho, aby ich zaťažovali dane a odvody. Na septembrovej schôdzi parlamentu predkladá skupina poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, vedená Andrejom Dankom, balík zákonov, ktorý zahŕňa aj návrh na oslobodenie od dane a odvodov tzv. 13. a 14. platu. Ako prvý na to upozornil daňový a odvodový odborník Jozef Mihál na sociálnej sieti. Dodáva však, že také jednoduché to nebude.

Až 500 eur bez daní a odvodov

Podľa navrhovaných pravidiel by trinásty plat mohol byť oslobodený od dane a odvodov do výšky 500 eur, ak spĺňa niekoľko špecifických kritérií. Tento plat musí byť vyplatený v rámci výplaty za mesiac máj, teda v júni. Zároveň musí byť jeho výška aspoň na úrovni priemerného zárobku zamestnanca, pričom zamestnanec musí u svojho zamestnávateľa pracovať nepretržite aspoň 12 mesiacov k dátumu 30. apríla príslušného roka. 

Rovnako aj štrnásty plat by bol oslobodený od dane a odvodov do výšky 500 eur, avšak za prísnejších podmienok. Tento bonus musí byť vyplatený v rámci výplaty za mesiac november, teda v decembri. Okrem toho, že musí dosiahnuť aspoň priemerný zárobok zamestnanca, je tiež potrebné, aby zamestnanec pracoval u zamestnávateľa nepretržite aspoň 24 mesiacov k dátumu 31. októbra príslušného roka. Dôležitou podmienkou je aj to, že zamestnancovi musel byť vyplatený trinásty plat v júni toho istého roka.

Komplikované a pre mnohých nereálne

Podmienkou oslobodenia trinásteho a štrnásteho platu od dane je, aby dosiahol výšku priemerného zárobku zamestnanca, ale oslobodených bude len 500 eur z tejto sumy.

„Musí to byť vo výške priemerného zárobku zamestnanca, napr. vo výške 1400 eur, oslobodená bude suma 500 eur, zvyšok nad 500 bude riadne zdanený a zodvodnený. Šikovné, komplikované a pre mnohých zamestnávateľov nereálne,“ vysvetľuje odborník v komentároch.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

dane, odvody, pravidlá

Toto ste už čítali?

Slováci si poriadne priplatia za neresť, ktorej holdujú státisíce ľudí

13. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Slováci si poriadne priplatia za neresť, ktorej holdujú státisíce ľudí

Od budúceho roka sa na Slovensku rozšíri spotrebná daň na nové výrobky, ako sú náplne do elektronických cigariet, nikotínové vrecúška a ďalšie nikotínové produkty. Tento krok je súčasťou... celý článok

Peňaženky Slovákov zažijú v obchodoch nápor. Parlament schválil nové dane, PREHĽAD cien

12. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Peňaženky Slovákov zažijú v obchodoch nápor. Parlament schválil nové dane, PREHĽAD cien

Nová spotrebná daň na nealkoholické nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, ktorá vstúpi do platnosti od 1. januára 2025, prinesie významné zmeny pre spotrebiteľov aj podnikateľov... celý článok

Slováci, pripravte sa. Rodinám klesnú príjmy až o tisíce eur ročne

22. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Slováci, pripravte sa. Rodinám klesnú príjmy až o tisíce eur ročne

Daňový bonus na dieťa sa bude od budúceho roka meniť. Známy odborník na dane a odvody Jozef Mihál varuje, že rodiny takto prídu o stovky až tisíce eur ročne. Zmenu najviac pocítia rodiny... celý článok

Mnohé slovenské rodiny prídu v budúcom roku až o 1 000 eur v príjmoch, varuje známy odborník

20. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Mnohé slovenské rodiny prídu v budúcom roku až o 1 000 eur v príjmoch, varuje známy odborník

Zvýšenie minimálnej mzdy nie je až takou dobrou správou. Ako totiž upozorňuje známy odborník na dane a odvody, poteší sa najmä štát. Rodiny, ktoré majú príjem z minimálnej mzdy, však... celý článok

Poznáte rozdiel medzi účtovníkom a daňovým poradcom? Možno budete prekvapení

16. 8. 2024 | Barbora Magočová

Poznáte rozdiel medzi účtovníkom a daňovým poradcom? Možno budete prekvapení

Sú pre vás účtovníctvo a dane nočnou morou a platíte si niekoho, kto ich „urobí“ za vás? U poskytovateľov účtovných služieb zvyčajne predpokladáme značnú odbornosť. Mnohí sa napríklad... celý článok