Slováci, pripravte sa. Rodinám klesnú príjmy až o tisíce eur ročne

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 22. 8. 2024
Daňový bonus na dieťa sa bude od budúceho roka meniť. Známy odborník na dane a odvody Jozef Mihál varuje, že rodiny takto prídu o stovky až tisíce eur ročne. Zmenu najviac pocítia rodiny s viacerými deťmi a vyššími príjmami.
Slováci, pripravte sa. Rodinám klesnú príjmy až o tisíce eur ročne

Zdroj: Shutterstock

Výška daňového bonusu dnes závisí najmä od príjmu rodiča a potom od počtu a veku detí. Pre rodiny môže predstavovať naozaj slušné prilepšenie k platu, v niektorých prípadoch totiž bonus môže dosiahnuť až 840 eur mesačne. Ako sme však nedávno informovali, bonus na deti v súčasnej podobe končí. 

Po novom bude maximálna suma bonusu 100 eur namiesto 140, aj to len pre rodičov detí, ktoré ešte nedovŕšili 15 rokov. Ľudia s deťmi vo veku 15 až do 18 rokov nebudú mať nárok na 140-eurový bonus, ale len na 50 eur. Rodičia detí nad 18 rokov môžu dosiahnuť maximálny bonus 50 eur, jeho výška sa nemení. Navyše, na maximálnu výšku bonusu dosiahne ešte menej ľudí, než doteraz. 

Prehľad nových súm prináša známy expert na dane a odvody Jozef Mihál. Zároveň upozorňuje, že pre mnohé rodiny bude legislatívna zmena znamenať naozaj veľké zmeny v príjmoch. 

Súčasne s týmito zmenami ostáva v platnosti princíp, podľa ktorého je maximálna možná suma daňového bonusu určená percentom z čiastkového základu dane:

  • 1 dieťa: 20 % čiastkového základu dane.
  • 2 deti: 27 % čiastkového základu dane.
  • 3 deti: 34 % čiastkového základu dane.
  • 4 deti: 41 % čiastkového základu dane.
  • 5 detí: 48 % čiastkového základu dane.
  • 6 a viac detí: 55 % čiastkového základu dane.

Maximálna suma daňového bonusu sa vypočítava z čiastkového základu dane z príjmov zamestnanca alebo SZČO, prípadne z kombinácie týchto príjmov oboch rodičov. Tento princíp poskytuje určitú flexibilitu, no zároveň znamená, že pokles v základných sumách daňových bonusov ovplyvní aj maximálne možné príspevky, ktoré môžete získať.

Tabuľka, ktorú zverejnil Jozef Mihál na sociálnej sieti, ukazuje konkrétne, o koľko sa váš daňový bonus na deti zníži v závislosti od počtu detí a ich veku. Údaje v tabuľke platia pre prípady, keď rodina poberá plnú výšku daňového bonusu.

Pre lepšiu predstavu, ak máte napríklad dve deti vo veku do 15 rokov a dve deti vo veku od 15 do 18 rokov, váš daňový bonus bude nižší o 260 eur mesačne, čo znamená celkovú stratu 3 120 eur za celý rok 2025.

Výpadok príjmov nevykompenzuje ani vyššia minimálna mzda

Od roku 2025 sa minimálna mzda na Slovensku zvýši na 816 eur v hrubom. Na prvý pohľad to vyzerá ako pozitívna správa, no pri detailnejšom pohľade sa ukazuje, že čistý príjem rodín, najmä tých s deťmi, sa môže v skutočnosti znížiť. Na sociálnej sieti na to upozornil daňový a odvodový expert Jozef Mihál. „Na jednej strane sa síce hrubá minimálna mzda zvýši o 66 eur, avšak nezdaniteľná časť na daňovníka stúpne len symbolicky. Čo je podstatné, na deti táto rodina už nedostane daňový bonus 280 eur mesačne ale len 100 eur mesačne,“ vysvetľuje. 

„A štát - ten bude ‚vysmiaty‘. Ak v roku 2024 ‚vyťažil‘ od tejto rodiny na daniach a odvodoch 532 eur mesačne, v roku 2025 to už bude 795 eur mesačne, teda o 49 % viac,“ dodáva Mihál.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Peňaženky Slovákov zažijú v obchodoch nápor. Parlament schválil nové dane, PREHĽAD cien

12. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Peňaženky Slovákov zažijú v obchodoch nápor. Parlament schválil nové dane, PREHĽAD cien

Nová spotrebná daň na nealkoholické nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, ktorá vstúpi do platnosti od 1. januára 2025, prinesie významné zmeny pre spotrebiteľov aj podnikateľov... celý článok

13. a 14. platy by mohli byť oslobodené od dane, ale je to komplikované

27. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

13. a 14. platy by mohli byť oslobodené od dane, ale je to komplikované

Návrh na oslobodenie 13. a 14. platu od daní a odvodov sa dostáva do parlamentu. Skupina poslancov pod vedením Andreja Danka predkladá zákon, ktorý by zamestnancom umožnil získať tieto... celý článok

Mnohé slovenské rodiny prídu v budúcom roku až o 1 000 eur v príjmoch, varuje známy odborník

20. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Mnohé slovenské rodiny prídu v budúcom roku až o 1 000 eur v príjmoch, varuje známy odborník

Zvýšenie minimálnej mzdy nie je až takou dobrou správou. Ako totiž upozorňuje známy odborník na dane a odvody, poteší sa najmä štát. Rodiny, ktoré majú príjem z minimálnej mzdy, však... celý článok

Poznáte rozdiel medzi účtovníkom a daňovým poradcom? Možno budete prekvapení

16. 8. 2024 | Barbora Magočová

Poznáte rozdiel medzi účtovníkom a daňovým poradcom? Možno budete prekvapení

Sú pre vás účtovníctvo a dane nočnou morou a platíte si niekoho, kto ich „urobí“ za vás? U poskytovateľov účtovných služieb zvyčajne predpokladáme značnú odbornosť. Mnohí sa napríklad... celý článok

Na prívetivú daň z nehnuteľnosti zabudnite. Slováci by mohli po novom platiť tisíce eur

8. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Na prívetivú daň z nehnuteľnosti zabudnite. Slováci by mohli po novom platiť tisíce eur

Národná banka Slovenska prišla s nápadom zaviesť progresívne zdanenie nehnuteľností. NBS navrhuje, aby sa daň z nehnuteľností počítala nielen podľa obytnej plochy, ale aj podľa lokality... celý článok