Poznáte rozdiel medzi účtovníkom a daňovým poradcom? Možno budete prekvapení

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 16. 8. 2024
Sú pre vás účtovníctvo a dane nočnou morou a platíte si niekoho, kto ich „urobí“ za vás? U poskytovateľov účtovných služieb zvyčajne predpokladáme značnú odbornosť. Mnohí sa napríklad spoliehajú na to, že vďaka nim nebudú zbytočne platiť privysoké dane. Je ale takéto očakávanie namieste?
Poznáte rozdiel medzi účtovníkom a daňovým poradcom? Možno budete prekvapení

Zdroj: Shutterstock

Keď sa povie „účtovník“, pravdepodobne si predstavíme osobu, ktorá ovláda všetky zákutia účtovných a daňových predpisov. Často sa tiež automaticky domnievame, že takáto osoba má príslušné vzdelanie. O účtovníkoch sa zvykne hovoriť, že tí dobrí sú „na nezaplatenie“. O pravdivosti tejto vety sa určite nikto nebude prieť. Ako však tých dobrých spoľahlivo rozoznať?

Účtovnej profesii chýba primeraná regulácia

Na Slovensku je to pre bežného človeka veľmi problematické. Tzv. „vedenie účtovníctva“ je totiž v SR voľnou živnosťou. Pripomeňme, že pre prevádzkovanie voľných živností sa nevyžaduje preukázanie odbornej ani inej spôsobilosti. V zásade sa teda „vedením účtovníctva“ môže zaoberať hocikto, kto už mal 18 rokov, nebol zbavený spôsobilosti na právne úkony a nebol odsúdený za určité trestné činy. 

Podľa zoznamu odporúčaných označení najčastejšie používaných voľných živností a ich obsahového vymedzenia zverejneného na stránkach ministerstva vnútra môže osoba podnikajúca vo „vedení účtovníctva“:

- vykonávať činnosti v oblasti účtovníctva a účtovnej evidencie (navrhovanie účtovných systémov, vypracovanie finančných výkazov a vedenie účtovných kníh),

- vypracovávať daňové priznania fyzických a právnických osôb (bez poskytovania daňového poradenstva).

Na obranu mnohých účtovníkov treba povedať, že hoci im to zákon neukladá, neustále sa vzdelávajú a snažia sa zdokonaľovať svoje služby. Veľa z nich možno pokladať za skutočných odborníkov. Faktom ale zostáva, že účtovník môže svojmu klientovi vyrobiť nemalé problémy. Aj z tohto dôvodu by asi bolo namieste, keby sa podmienky prevádzkovania živnosti spočívajúcej vo „vedení účtovníctva“ vymedzili aspoň tak, aby si záujemca o služby konkrétneho účtovníka mohol ľahšie overiť, či tento spĺňa aspoň určité odborné štandardy.

Len pre porovnanie – v susednom Česku (na rozdiel od SR) patrí činnosť účtovných poradcov, vedenie účtovníctva a vedenie daňovej evidencie medzi tzv. viazané živnosti, ktorých prevádzkovanie je podmienené odbornou spôsobilosťou. Myslíte, že českým podnikateľom v oblasti účtovníctva postačí absolvovanie nejakého odborného kurzu? Tak to ani zďaleka. Ak chcú pôsobiť samostatne ako SZČO, môžu si vybrať, či budú mať:

- vysokoškolské vzdelanie a 3 roky praxe v obore,

- vyššie odborné vzdelanie a 5 rokov praxe v obore,

- stredné vzdelanie s maturitnou skúškou a 5 rokov praxe v obore alebo

- osvedčenie o rekvalifikácii alebo iný doklad o odbornej kvalifikácii vydaný príslušným zariadením a 5 rokov v praxe v obore (bližšie príloha č. 2 českého zákona č. 455/1991 Sb.).

S problémami ohľadom daní len za daňovým poradcom

Ak potrebujete zaručenú radu vo veciach daní, odvodov či poplatkov, mali by ste sa obrátiť na daňového poradcu. Poradí vám pri plánovaní daní, určovaní základu dane a samotnej daňovej povinnosti.

Ako „daňový poradca“ však v SR nemôže podnikať hocikto, kto sa zaujíma o daňovú problematiku a v tejto oblasti „má načítané“. Pre výkon tejto profesie je potrebné splniť veľmi prísne podmienky. Upravuje ich osobitný zákon a na ich dodržiavanie dohliada Slovenská komora daňových poradcov.

Ak sa chce niekto stať daňovým poradcom, musí okrem iného:

- dosiahnuť vysokoškolské vzdelanie 2. stupňa,

- vykonávať najmenej 5 rokov ekonomickú prax alebo právnickú prax alebo najmenej 3 roky činnosť asistenta daňového poradcu,

- zložiť náročnú odbornú skúšku,

- byť evidovaný v zozname daňových poradcov,

- byť bezúhonný.

Daňoví poradcovia musia navyše dodržiavať viacero špecifických povinností. Ide napr. o:

- platenie poplatkov Slovenskej komore daňových poradcov,

- zúčastňovanie sa na povinnom vzdelávaní,

- zachovávanie mlčanlivosti o všetkých skutočnostiach, o ktorých sa dozvedeli v súvislosti s poskytovaním daňového poradenstva. 

V neposlednom rade daňoví poradcovia zodpovedajú za škodu, ktorú by klientovi svojimi radami spôsobili a pre prípad jej spôsobenia musia byť aj povinne poistení.

Z vyššie uvedeného je asi celkom zrejmé, že daňoví poradcovia si za svoje služby môžu vypýtať značnú odmenu. Jej výška nie je odôvodnená len ich erudíciou či skúsenosťami, ale aj množstvom požiadaviek, ktoré musia plniť, aby vôbec mohli svoju profesiu vykonávať.

Ak by poradenstvo, ktoré má byť doménou daňového poradcu, poskytovala v rámci podnikateľskej činnosti osoba, ktorá ním nie je, hrozilo by jej trestné stíhanie. Takéto konanie by totiž mohlo naplniť znaky skutkovej podstaty neoprávneného podnikania, za ktoré v základnej sadzbe hrozí odňatie slobody až na 2 roky. Tento prísny postih má chrániť všetkých prijímateľov neodborných rád; nesprávne kroky v oblasti daní a poplatkov im totiž môžu priniesť nielen likvidačné škody, ale v mnohých prípadoch dokonca až trestnoprávne postihy.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Slováci si poriadne priplatia za neresť, ktorej holdujú státisíce ľudí

13. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Slováci si poriadne priplatia za neresť, ktorej holdujú státisíce ľudí

Od budúceho roka sa na Slovensku rozšíri spotrebná daň na nové výrobky, ako sú náplne do elektronických cigariet, nikotínové vrecúška a ďalšie nikotínové produkty. Tento krok je súčasťou... celý článok

Peňaženky Slovákov zažijú v obchodoch nápor. Parlament schválil nové dane, PREHĽAD cien

12. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Peňaženky Slovákov zažijú v obchodoch nápor. Parlament schválil nové dane, PREHĽAD cien

Nová spotrebná daň na nealkoholické nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, ktorá vstúpi do platnosti od 1. januára 2025, prinesie významné zmeny pre spotrebiteľov aj podnikateľov... celý článok

13. a 14. platy by mohli byť oslobodené od dane, ale je to komplikované

27. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

13. a 14. platy by mohli byť oslobodené od dane, ale je to komplikované

Návrh na oslobodenie 13. a 14. platu od daní a odvodov sa dostáva do parlamentu. Skupina poslancov pod vedením Andreja Danka predkladá zákon, ktorý by zamestnancom umožnil získať tieto... celý článok

Slováci, pripravte sa. Rodinám klesnú príjmy až o tisíce eur ročne

22. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Slováci, pripravte sa. Rodinám klesnú príjmy až o tisíce eur ročne

Daňový bonus na dieťa sa bude od budúceho roka meniť. Známy odborník na dane a odvody Jozef Mihál varuje, že rodiny takto prídu o stovky až tisíce eur ročne. Zmenu najviac pocítia rodiny... celý článok

Mnohé slovenské rodiny prídu v budúcom roku až o 1 000 eur v príjmoch, varuje známy odborník

20. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Mnohé slovenské rodiny prídu v budúcom roku až o 1 000 eur v príjmoch, varuje známy odborník

Zvýšenie minimálnej mzdy nie je až takou dobrou správou. Ako totiž upozorňuje známy odborník na dane a odvody, poteší sa najmä štát. Rodiny, ktoré majú príjem z minimálnej mzdy, však... celý článok