Užite si svojich „200 eur na dieťa“. Štedrý bonus zrejme dostanete tento rok naposledy

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 29. 7. 2024
Rodičovský bonus, známy ako sľub „200 eur na dieťa“ z bilbordov Igora Matoviča si dnes môžu uplatňovať pracujúci rodičia. V roku 2025 však môže byť všetko inak. Podľa nového zákona tento bonus skončí a vláda doteraz neprišla s náhradou. Tvrdí, že takýto štedrý bonus si štát nemôže dovoliť.
Užite si svojich „200 eur na dieťa“. Štedrý bonus zrejme dostanete tento rok naposledy

Zdroj: Shutterstock

Maximálny daňový bonus 140 eur s prídavkami na dieťa vo výške 60 eur bežne dosahuje sumu 200 eur mesačne. To už sú peniaze, ktoré rodinu s deťmi fakt potešia. To sa však má čoskoro skončiť.

Od budúceho roka sa rodičia musia pripraviť na naozaj radikálne zníženie daňového bonusu. Súčasné nastavenie zákona hovorí, že rodičia môžu poslednýkrát využiť aktuálnu výšku daňového bonusu v decembri tohto roka, následne sa maximálna suma bonusu zníži na 100 eur a nárok na maximálnu sumu bude mať menej ľudí.

Vláda už dávnejšie avizovala, že tento bonus je pre štát veľmi drahý a jeho zníženie či zrušenie by predstavovalo naozaj veľkú úsporu. Ministerstvo financií pod vedením Ladislava Kamenického (Smer) hľadá spôsoby, ako ušetriť 1,4 miliardy eur ročne, pričom rodinný balíček stojí 1,2 miliardy eur. Definitívne rozhodnutie však padne až po predstavení konsolidačného balíčka, ktorý minister financií čoskoro predloží.

Ako sa podľa zákona má zmeniť daňový bonus

Od roku 2025 sa podľa platného zákona zmení výška daňového bonusu pre deti. Bonus na menšie deti sa zníži o 40 eur na 100 eur mesačne, a pre deti staršie ako 15 rokov bude len 50 eur mesačne. Táto zmena znamená, že zamestnanci pocítia nižšiu čistú výplatu už od januára, kým podnikatelia až pri podávaní daňových priznaní.

Súčasná vláda priznáva, že aktuálne nastavenie daňového bonusu nie je do budúcnosti udržateľné. No ešte pred koncom roka môže vláda predstaviť vlastný návrh, ako by mala vyzerať úľava na deti od januára. Vo svojom programe sa vláda zaviazala nastaviť daňový bonus sociálne spravodlivejšie, otázkou však ostáva, ako presne sa to premietne do praxe a pri akých príjmoch rodín by sa bonus znížil.

Daňový bonus ľudia zneužívajú

Mechanizmus uplatňovania daňového bonusu je dnes štedrý a deravý. Ešte v januári tohto roka informovala Finančná správa o tisíckach ľudí, torí si uplatnili tento bonus neoprávnene. Analýza odhalila, že až 5.900 daňovníkov si uplatnilo daňový bonus na vyživované deti neoprávnene, pričom odhadovaná suma nesprávne uplatnených bonusov dosahuje 3,3 milióna eur. Tieto osoby dostali listy s informáciou, že daňový bonus na vyživované dieťa za zdaňovacie obdobie 2022 si pravdepodobne uplatnili vo vyššej sume, než stanovuje zákon.

Na jar tohto roka odhalila Finančná správa rafinovaný podvod. „Legislatívna medzera bola taká primitívna, že dovolila úplne jednoduchým spôsobom vytiahnuť zo štátneho rozpočtu minimálne deväť miliónov eur,“ povedal Jozef Kiss, prezident FS na tlačovej besede. 

Tento systém sa zameral najmä na nízkopríjmové viacčlenné rodiny, ktoré sa stali terčom nekalých praktík. Podvodníci zakladali na krátke obdobie živnosti na rôzne osoby, často na výkopové práce, pričom na papieri deklarovali zárobky až 40-tisíc eur za tri mesiace. Týmto spôsobom si zabezpečili nárok na najvyšší možný daňový bonus, ktorý dosahoval približne 3 300 eur za rok. Ako protislužbu dávali podnikatelia nízkopríjmovým rodinám stovky eur, aby si za ich mená mohli uplatniť daňový bonus na ich deti. Tento bonus mal následne skončiť na zahraničných účtoch. 

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

-1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

13. a 14. platy by mohli byť oslobodené od dane, ale je to komplikované

27. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

13. a 14. platy by mohli byť oslobodené od dane, ale je to komplikované

Návrh na oslobodenie 13. a 14. platu od daní a odvodov sa dostáva do parlamentu. Skupina poslancov pod vedením Andreja Danka predkladá zákon, ktorý by zamestnancom umožnil získať tieto... celý článok

Slováci, pripravte sa. Rodinám klesnú príjmy až o tisíce eur ročne

22. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Slováci, pripravte sa. Rodinám klesnú príjmy až o tisíce eur ročne

Daňový bonus na dieťa sa bude od budúceho roka meniť. Známy odborník na dane a odvody Jozef Mihál varuje, že rodiny takto prídu o stovky až tisíce eur ročne. Zmenu najviac pocítia rodiny... celý článok

Mnohé slovenské rodiny prídu v budúcom roku až o 1 000 eur v príjmoch, varuje známy odborník

20. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Mnohé slovenské rodiny prídu v budúcom roku až o 1 000 eur v príjmoch, varuje známy odborník

Zvýšenie minimálnej mzdy nie je až takou dobrou správou. Ako totiž upozorňuje známy odborník na dane a odvody, poteší sa najmä štát. Rodiny, ktoré majú príjem z minimálnej mzdy, však... celý článok

Poznáte rozdiel medzi účtovníkom a daňovým poradcom? Možno budete prekvapení

16. 8. 2024 | Barbora Magočová

Poznáte rozdiel medzi účtovníkom a daňovým poradcom? Možno budete prekvapení

Sú pre vás účtovníctvo a dane nočnou morou a platíte si niekoho, kto ich „urobí“ za vás? U poskytovateľov účtovných služieb zvyčajne predpokladáme značnú odbornosť. Mnohí sa napríklad... celý článok

Na prívetivú daň z nehnuteľnosti zabudnite. Slováci by mohli po novom platiť tisíce eur

8. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Na prívetivú daň z nehnuteľnosti zabudnite. Slováci by mohli po novom platiť tisíce eur

Národná banka Slovenska prišla s nápadom zaviesť progresívne zdanenie nehnuteľností. NBS navrhuje, aby sa daň z nehnuteľností počítala nielen podľa obytnej plochy, ale aj podľa lokality... celý článok