Ste u poctivého obchodníka? Podľa daniarov si treba všímať jeden „red flag“

Redakcia | rubrika: Článok | 11. 7. 2024
Či už si kupujete zmrzlinu, langoš alebo studený nápoj, pýtajte si pokladničný blok. Daniari už toto leto rozdali 90 pokút za porušenie zákona. Ľudí vyzývajú, aby si aktívne pýtali bločky najmä v prevádzkach, kde sa nedá platiť kartou.
Ste u poctivého obchodníka? Podľa daniarov si treba všímať jeden „red flag“

Zdroj: Shutterstock

Finančná správa (FS) spustila kontrolnú akciu pod názvom „Horúce leto 3“, ktorá sa zameriava na evidenciu tržieb a používanie elektronickej registračnej pokladne. Cieľom akcie nie je primárne udeľovať pokuty, ale zvýšiť povedomie verejnosti o dôležitosti vydávania a žiadania pokladničných dokladov. Upozorňuje na špecifický „red flag“. Treba sa mať na pozore v prevádzkach, ktoré prijímajú len hotovosť.

„Pýtať si pokladničný blok je potrebné najmä v prevádzkach, kde nie je možné platenie platobnou kartou, keďže tento spôsob platenia je najväčšou zárukou, že bude dodržaný zákon,“ vysvetľuje FS. Ak prevádzka prijíma iba hotovosť, ešte to neznamená, že porušuje zákon, iba má na to väčší priestor.

Za 9 dní až 90 pokút

Prvých deväť dní akcie ukázalo, že mnohé podniky svoje povinnosti obchádzajú a pokladničné doklady nevydávajú. Zo 190 kontrolovaných prípadov bolo až 90 zistených porušení, čo viedlo k uloženiu pokút vo výške 24 770 eur. Kontroly sa sústredili na predajné miesta s vysokou turistickou návštevnosťou, ako sú hudobné festivaly, jarmoky, kultúrno-spoločenské podujatia, bufety, bary, reštaurácie, sezónne prevádzky a kúpaliská. FS plánuje postupne rozšíriť miesta kontrol.

 

Kalendár

Dnes je Den čokoládových cupcakeů

Medzinárodný deň čokoládových koláčikov je dňom oslavy všetkých milovníkov tohto obľúbeného koláčika. Tento deň si získal svojich verných fanúšikov vďaka tomu, že sa v ňom spájajú dve obľúbené sladkosti... Viac

Preskúmajte ďalšie dni v našom kalendári

Preventívny charakter akcie má podporiť dobrovoľné plnenie daňových povinností, a preto FS informuje verejnosť aj prostredníctvom letáku „Radšej osveta ako pokuta“. Finančná správa je povinná zabezpečiť a kontrolovať dodržiavanie zákona, ktorý podnikateľom ukladá povinnosť vydávať zákazníkom pokladničné doklady. Minulé akcie potvrdili, že takéto kontroly sú potrebné, pretože podnikatelia majú tendenciu svoje povinnosti zanedbávať.

FS sa snaží zabezpečiť férové podmienky na podnikanie, aby poctiví podnikatelia nedoplácali na nepoctivých. Verejnosť môže pomôcť tým, že bude za svoje nákupy žiadať pokladničné doklady. Nevydávanie dokladov znamená krátenie tržieb a znižovanie daňovej povinnosti podnikateľov. Kupujúci platí cenu vrátane DPH, a je úlohou podnikateľa túto daň odviesť do štátneho rozpočtu. Ak podnikateľ doklad nevydá, neodvedie ani daň. Ak sa občania stretnú s nevydaním, vydávaním neúplných alebo falošných pokladničných dokladov, môžu to ohlásiť finančnej správe emailom na pokladnica@financnasprava.sk.

Akcia „Horúce leto 3“ má teda za cieľ nielen kontrolovať, ale aj vzdelávať a motivovať podnikateľov k dobrovoľnému dodržiavaniu zákonných povinností. FS verí, že zvýšením informovanosti a angažovaním verejnosti sa podarí dosiahnuť vyššiu mieru súladu so zákonmi a vytvoriť férovejšie podnikateľské prostredie.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Chleba bude lacnejší, sľubuje Fico. Zmenu by sme si mali všimnúť po tomto dátume

16. 10. 2024 | Redakcia

Chleba bude lacnejší, sľubuje Fico. Zmenu by sme si mali všimnúť po tomto dátume

Od januára budúceho roka sa očakáva zníženie ceny chleba vďaka poklesu DPH na 5 %. Tento krok by mal pomôcť znížiť ceny nielen chleba, ale aj vajec a bezlepkových potravín. Oznámil... celý článok

Slovensko čaká daňové cunami: PREHĽAD nových sadzieb DPH

11. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovensko čaká daňové cunami: PREHĽAD nových sadzieb DPH

Od roku 2025 sa základná sadzba DPH na Slovensku zvýši z 20 % na 23 %, pričom dôjde aj k úpravám znížených sadzieb. Zmeny schválené v rámci konsolidačného balíčka majú za cieľ zvýšiť... celý článok

Zmeny DPH od 2025: toto treba vedieť, aby vás zbytočne nepripravili o (ďalšie) peniaze

9. 10. 2024 | Barbora Magočová

Zmeny DPH od 2025: toto treba vedieť, aby vás zbytočne nepripravili o (ďalšie) peniaze

Zatiaľ čo spotrebitelia sa musia pripraviť na zmenu sadzieb DPH a nové ceny tovarov a sluťieb, firmy čaká pekelné obdobie. Musia nielen zmeniť všetky cenovky na tovaroch, ale musia... celý článok

Analytik o konsolidačnom balíčku: Ficove vlády Slovensko nepripravili na krízu, keď mohli

7. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Analytik o konsolidačnom balíčku: Ficove vlády Slovensko nepripravili na krízu, keď mohli

Matej Horňák, analytik Slovenskej Sporiteľne hovorí o konsolidačnom balíku. Inflácia by v budúcom roku mala dosiahnuť približne 5 %, pričom odhad rastu HDP analytici znížili. Odvrátil... celý článok

Zmena zákona na poslednú chvíľu: Otravná povinnosť sa odkladá

4. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Zmena zákona na poslednú chvíľu: Otravná povinnosť sa odkladá

Zákon, ktorý zavádza daň z finančných transakcií, prešiel parlamentom. Nebolo to však bez zmien. V pôvodnom návrhu zákon počítal s tým, že zavedie povinnosť prijímať platby kartou.... celý článok