Novinka vám ušetrí čas a peniaze za notára. Slováci ju majú zadarmo

Redakcia | rubrika: Čo sa deje | 24. 6. 2024
Ušetrí vám peniaze za notára a čas potrebný na cestu k nemu či na matriku. Aplikácia Autogram v mobile využíva technológiu v občianskych preukazoch, ktorú Slováci dávno majú, ale málo používajú.
Novinka vám ušetrí čas a peniaze za notára. Slováci ju majú zadarmo

Zdroj: Reprofoto: FB/Finančná správa, Slovensko:Digital

Slováci majú k dispozícii novinku, ktorá im ušetrí cestu na matriku či k notárovi, ale najmä nervy pri podpisovaní elektronických dokumentov. Najbližšie ju je možné využiť pri podávaní odloženého daňového priznania. Nezabudnite, že ho môžete podať len do konca júna.

Osvedčený podpis ktorý platí všade

Aplikácia Autogram v mobile dokáže podľa jej tvorcov vytvárať elektronický podpis na úrovni osvedčeného podpisu. Je dostupná pre Android a nájdete ju aj v AppStore. Tento krok prináša revolúciu v oblasti digitálnych podpisov a zjednodušuje ich použitie. Aplikácia navyše oveľa lepšie využíva potenciál občianskych preukazov s NFC čipom, ktoré Slováci dávno majú, no v našich podmienkach sa používa len zriedka.

„Od decembra roku 2022 sa vydávajú občianske preukazy s NFC. Vydalo sa ich už takmer milión, len akosi sa stala taká vec, že nikto s tým nevedel nič urobiť. Až začiatkom tohto roka ministerstvu vnútra zverejnila SDK na prácu s občianskymi. Pochvala! Skúsenosti a detaily sme nabrali už pri desktopovom Autograme, čize sme presne vedeli, čo treba urobiť. Oslovili sme členov Slovensko.Digital a komunitu okolo a podarila sa fantastická spolupráca,“ píše jeden zo spoluautorov projektu Ján Suchal.

„Ak máte občiansky preukaz vydaný po decembri 2022, možete vytvárať elektronické podpisy len pomocou mobilu. Žiadna čítačka, notebook alebo somariny. Priložíte k mobilu a hotové. Zadarmo,“ hovorí Suchal. Najväčšou výhodou je, že aplikácia vytvára podpisy ktoré sú platné všade tam, kde je potrebný osvedčený podpis, napríklad v banke či poisťovni. Návod na jeho používanie nájdete na stránkach Slovensko:Digital.

Ako podpísať daňové priznanie

„A keby ste náhodou chceli používať Autogram v mobile aj na štátnych weboch, tak Stanislav Párnický vyhackoval fantastické rozšírenie do prehliadačov, ktoré nahradí škaredý štátny podpisovač na slovensko.sk alebo financnasprava.sk našim novým voňavým Autogramom (v mobile),“ pripomína informatik.

Znamená to, že aj pri podávaní odloženého daňového priznania za rok 2023 môžete využiť Autogram v mobile. Nepotrebujete čítačku, stačí priložiť občiansky preukaz k telefónu. Rovnako sa dá použiť pri rozšírení živnosti a ďalších úkonoch na štátnom webe.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Príjmy „pomimo“ do určitej sumy nemusíte zdaniť, má to však háčik

17. 6. 2024 | Barbora Magočová

Príjmy „pomimo“ do určitej sumy nemusíte zdaniť, má to však háčik

Peniaze navyše nikdy nie sú zlé. Či už venčíte psíkov, fotíte alebo strážite deti, do určitej sumy o tom štát ani nemusí vedieť. Čo však ale v prípade, že pečiete torty, predlžujete... celý článok

Čas sa kráti. Nezabudnite na dôležitú povinnosť voči státu

4. 6. 2024 | Redakcia

Čas sa kráti. Nezabudnite na dôležitú povinnosť voči státu

Daňovníci, ktorí využili možnosť predĺženia lehoty na podanie daňového priznania, majú poslednú šancu splniť svoju povinnosť do konca júna. Čo sa stane, ak to nestihnú? Ako sa ich dotkne... celý článok

Za dovolenku na Slovensku si priplatíme. Tieto samosprávy zvýšili daň (PREHĽAD)

23. 5. 2024 | Barbora Magočová

Za dovolenku na Slovensku si priplatíme. Tieto samosprávy zvýšili daň (PREHĽAD)

Slovenskí hoteliéri už minulý rok vyjadrili obavy, že masívne zvyšovanie daní za ubytovanie negatívne ovplyvní letnú turistickú sezónu. Niektoré obce či mestá však navýšili sadzby aj... celý článok

Slováci holdujúci zlozvyku si poriadne priplatia. Vláda schválila vysoké spotrebné dane

22. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Slováci holdujúci zlozvyku si poriadne priplatia. Vláda schválila vysoké spotrebné dane

Spotrebná daň z tabakových výrobkov na Slovensku sa od budúceho roka rozšíri aj na náplne do elektronických cigariet, nikotínové vrecúška a ďalšie nikotínové výrobky. Vláda schválila... celý článok

Vláda schválila novú „daň z cukru“. Za nápoje si poriadne priplatíme

22. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Vláda schválila novú „daň z cukru“. Za nápoje si poriadne priplatíme

Vláda na dnešnom rokovaní schválila daň zo sladených nealkoholických nápojov, ktorá zasiahne širokú škálu obľúbených nápojov vrátane sladených limonád, sirupov či instantných nápojov... celý článok