Príjmy „pomimo“ do určitej sumy nemusíte zdaniť, má to však háčik

Barbora Magočová | rubrika: Ako na to | 17. 6. 2024
Peniaze navyše nikdy nie sú zlé. Či už venčíte psíkov, fotíte alebo strážite deti, do určitej sumy o tom štát ani nemusí vedieť. Čo však ale v prípade, že pečiete torty, predlžujete mihalnice alebo líčite modelky na prehliadkach? Prinášame návod, ako mať všetko legálne.
Príjmy „pomimo“ do určitej sumy nemusíte zdaniť, má to však háčik

Zdroj: Shutterstock

Pečenie zákuskov či tort, líčenie, manikúra, upratovanie rodinných domov alebo predaj dopestovaných plodín – to sú len niektoré príklady vedľajších činností, ktorými sa Slováci snažia vylepšiť svoj rozpočet. Aktivity na zvýšenie zárobkov vykonávajú nielen popri zamestnaní, ale aj pri poberaní rôznych dávok. Kedy už presahujú prípustnú mieru a čo treba v roku 2024 podniknúť, aby vás „bočné“ príjmy nedostali do problémov?

Bočný príjem netreba priznávať vždy

Ak si prilepšujete občasnými zárobkovými aktivitami, pravdepodobne sa k vám dostalo, že ich nemusíte riešiť s úradmi, pokiaľ nimi nezískate viac než 500 Eur. Táto informácia je ale neúplná. Vychádza z toho, že príjmy z tzv. príležitostných činností sú oslobodené od dane, ak ich úhrn za daný kalendárny rok nepresiahne sumu 500 Eur. Pokiaľ uvedené príjmy presiahnu 500 Eur, zahŕňajú sa do základu dane len príjmy nad uvedenú sumu.

Čo ale príležitostné činnosti vlastne sú? V zmysle príslušného ustanovenia zákona o dani z príjmov medzi ne možno zaradiť napríklad príjmy z príležitostnej poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva či z príležitostného prenájmu hnuteľných vecí. Finančná správa medzi ne v minulosti zahrnula aj niektoré aktivity, ktoré majú podobu sezónnej výpomoci vykonanej za odmenu (napr. pokosenie trávy) alebo zužitkovania vlastného majetku (napr. predaj sena či vajec od sliepok chovaných pre vlastnú potrebu).

Test osobnosti

Na akú profesiu sa hodíte?

  • Priradíme vás k jednému z 16 osobnostných typov
  • Detailne popíšeme váš typ osobnosti
  • Vybereme povolania, pre ktoré sa hodíte

Príležitostným príjmom však nie je príjem dosiahnutý z činnosti vykonávanej podľa zmluvy (ústnej či písomnej), ak daňovník, ktorý vám ho vyplatí, môže znížiť základ dane o odmenu vyplatenú podľa vystaveného účtovného dokladu.

Príklad 1:

V tomto roku ste si privyrobili príležitostným líčením, pričom ste líčili len nevestu a jej družičky (vaše známe), ktoré vám zaplatili dohromady 200 Eur. Takýto príjem je od dane oslobodený.

Príklad 2:

Váš známy organizuje v rámci výkonu svojej podnikateľskej činnosti event spojený s módnou prehliadkou a ponúkol vám, že na nej môžete nalíčiť modelky za odmenu 400 Eur. Vyplatenú sumu si ale chce zahrnúť do daňových výdavkov. V takomto prípade sa oslobodenie na príjem za líčenie nevzťahuje (a to napriek tomu, že pre vás ide len o vedľajší a svojou povahou príležitostný príjem). Príjem je teda potrebné zohľadniť pri podávaní daňového priznania. 

Daňové hľadisko spočívajúce v hornej hranici dosiahnutých „bočných“ príjmov je však len jeden z aspektov zložitejšej problematiky. Skúmať ale treba aj to, či vaše aktivity fakticky nemajú povahu podnikateľskej činnosti a či navyše nevyžadujú splnenie špecifických podmienok (napr. dodržanie hygienických noriem či určitú odbornú kvalifikáciu). Zjednodušene povedané – ak vaša činnosť nie je závadná z pohľadu správcu dane, neznamená to, že ju ako prípustnú vyhodnotia aj iné štátne orgány.

Pozor na neoprávnené podnikanie 

Ak vašu činnosť na prilepšenie vykonávate pravidelne, zbystrite pozornosť. Pokiaľ na ňu nemáte živnostenské oprávnenie, môžete sa (okrem iného) dopúšťať neoprávneného podnikania. Naplnenie skutkovej podstaty tohto deliktu nie je obmedzené dolnou hranicou určitého príjmu. Podstatné je, či vaša zárobková aktivita spĺňa nasledujúce atribúty:

1) vykonávate ju sústavne – nemusíte sa jej venovať každodenne; dôležité je, či si prostredníctvom nej plánujete privyrábať opakovane.

2) vykonávate ju vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť

3) venujete sa jej za účelom dosiahnutia zisku.

Pokiaľ živnostenský úrad (napríklad aj na základe udania) vyhodnotí, že bez živnostenského oprávnenia prevádzkujete činnosť, ktorá je predmetom voľnej živnosti, môže vám uložiť pokutu až do 1 659 Eur. Ak by ste si zarábali aktivitou, na ktorú by ste mali mať dokonca oprávnenie na remeselnú či viazanú živnosť, môže sa pokuta vyšplhať až na 3 319 Eur.

Medzi remeselné živnosti (teda také, pri ktorých sa už vyžaduje preukázanie príslušnej odbornej spôsobilosti) patria napríklad aj manikúra či pedikúra a tiež rôzne aktivity v oblasti stavebníctva (vrátane murárstva či podlahárstva). Pod remeselnú živnosť s názvom „výroba pekárskych a cukrárskych výrobkov“ by spadala tiež obľúbená zárobková činnosť slovenských žien spočívajúca v pečení domácich zákuskov či tort.

Voľnou živnosťou by mohlo byť napríklad privyrábanie si líčením či vizážistickými službami, ak by nezahŕňalo predlžovanie rias či aktivity súvisiace s regeneráciou pleti (v takom prípade by išlo o remeselnú živnosť „kozmetické služby“).

Za neoprávnené podnikanie nehrozí len pokuta od živnostenského úradu; môže byť sankcionované aj ako trestný čin. Ak je realizované v tzv. malom rozsahu, možno zaň uložiť trest odňatia slobody až na 1 rok. Malý rozsah pritom začína už na sume prevyšujúcej 266 Eur. Za závažnejšie porušenia môžu byť sadzby aj prísnejšie.

Čistá mzdaHrubá mzda

Mzdová kalkulačka 2024

+
+

Ďalšie kalkulačky

Ako si vybaviť živnosť 

Ak máte záujem privyrábať si niektorou z vyššie uvedených aktivít a črtá sa vám sľubná klientela, treba podnikanie riadne zlegalizovať. V prvej fáze si zistite, či by vaša zárobková činnosť mala znaky voľnej alebo remeselnej živnosti. Pokiaľ by išlo o remeselnú živnosť a chýba vám príslušné odborné vzdelanie, pomôžu rekvalifikačné kurzy. Počítať treba aj so skúškou na overenie odbornej spôsobilosti. 

Za vydanie osvedčenia o živnostenskom oprávnení sa platí správny poplatok 7 Eur na každú voľnú živnosť a 22 Eur na každú remeselnú živnosť. Na poplatkoch však ušetríte, ak živnosť ohlásite elektronicky (prostredníctvom slovensko.sk). Elektronické ohlasovanie voľných živností je zadarmo. 

Napriek tomu, že živnosť vybavujete len na vedľajšie príjmy, nezabudnite zájsť na zdravotnú poisťovňu a popýtať sa na nastavenie odvodov na zdravotné poistenie, aby ste sa vyhli prípadnému nedoplatku; podobnú konzultáciu sa vyplatí absolvovať aj v Sociálnej poisťovni. Samostatnou kapitolou sú povinnosti súvisiace s otvorením prevádzkarne. Tento krok však zväčša prichádza do úvahy až keď sa z vašej „bokovky na prilepšenie“ pomaly začne stávať jeden z hlavných zdrojov vašich zárobkov.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

dane, pokuta, predaj, príjmy, živnosť

Toto ste už čítali?

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

23. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

Slovenské firmy tento rok podávajú posledné daňové priznanie bez takzvanej daňovej licencie. Minimálna daň platí pre všetky firmy, aj pre takzvané spiace eseročky. Odvíja sa od výnosov.... celý článok

Daňové priznanie 2022: Zoznam hlavných zmien

15. 2. 2022 | Redakcia

Daňové priznanie 2022: Zoznam hlavných zmien

Posledný deň v marci je tradičným dátumom, ktorý sa spája s podávaním daňového priznania. Aj v roku 2022 by ste mali vybaviť daňové priznanie za rok 2021 do 31. 3. 2022. S vypĺňaním... celý článok

Ako sa vyhnúť úroku z omeškania? Peniaze z predaja nehnuteľnosti priznajte do konca februára

23. 12. 2021 | Redakcia

Ako sa vyhnúť úroku z omeškania? Peniaze z predaja nehnuteľnosti priznajte do konca februára

Fyzické osoby, ktoré nemajú oprávnenie na podnikanie, majú do konca februára 2022 čas na to, aby podali riadne alebo dodatočné daňové priznanie za obdobie kalendárnych rokov 2016 až... celý článok

Zisk z predaja kryptomien musia firmy zdaniť. Bežní investori zaplatia štátu viac

22. 12. 2021 | Redakcia

Zisk z predaja kryptomien musia firmy zdaniť. Bežní investori zaplatia štátu viac

S príchodom konca roka si firmy pomaly pripravujú podklady pre uzatvorenie účtovníctva. Ak počas roka investovali do kryptomien a predali ich, či vymenili za iný majetok, musia z vykázaného... celý článok

Platy v pracovných ponukách rastú. V ktorom odvetví ponúkajú najvyššie mzdy?

15. 11. 2021 | Redakcia

Platy v pracovných ponukách rastú. V ktorom odvetví ponúkajú najvyššie mzdy?

V treťom štvrťroku sa mzdy na Slovensku zvýšili pri vyše 300 pozíciách. Vyplýva to z veľkej analýzy platov v pracovných ponukách, ktorú vypracoval pracovný portál Profesia.sk.