Na prívetivú daň z nehnuteľnosti zabudnite. Slováci by mohli po novom platiť tisíce eur

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 8. 8. 2024
Národná banka Slovenska prišla s nápadom zaviesť progresívne zdanenie nehnuteľností. NBS navrhuje, aby sa daň z nehnuteľností počítala nielen podľa obytnej plochy, ale aj podľa lokality a hodnoty nehnuteľnosti. Podobný systém majú zavedený aj ďalšie európske krajiny.
Na prívetivú daň z nehnuteľnosti zabudnite. Slováci by mohli po novom platiť tisíce eur

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Daň z nehnuteľnosti obvykle predstavuje pár desiatok eur ročne. To sa však môže veľmi ľahko zmeniť až na tisíce eur za rok. Vyplýva to z analýzy, ktorú vypracovala Národná banka Slovenska. Navrhuje, aby sa nehnuteľnosti zdaňovali progresívne nie podľa obytnej plochy, ale napríklad aj podľa lokality a hodnoty nehnuteľnosti.

Ako podotýkajú tvnoviny.sk, návrhu nehovorí „nie" ani vláda, takže nie je vylúčené, že sa tento návrh stane realitou. Termín je však „vo hviezdach“, keďže bude potrebné vytvoriť cenové mapy. Tento proces je však časovo náročný.

NBS v správe podotýka, že Slovensko má v skutočnosti jednu z najnižších sadzieb dane z nehnuteľností a ako jedni z posledných ju určujeme podľa obytnej plochy. Výsledkom je, že majiteľ bytu vo vile na Slavíne s rozlohou 100 metrov štvorcových platí rovnakú daň z nehnuteľnosti ako majiteľ 100-metrového bytu vo Vrakuni. Hodnota oboch nehnuteľností je pritom úplne iná.

 

V súčasnosti Slovensko patrí medzi krajiny s najnižším podielom výnosov z dane z nehnuteľností na HDP. Európska komisia, OECD a Medzinárodný menový fond dlhodobo odporúčajú Slovensku prejsť na hodnotový systém zdaňovania nehnuteľností. Tento systém by zlepšil férovosť a stabilitu príjmov samospráv, ktoré sú v súčasnosti veľmi cyklické a závislé od centrálnej vlády.

Slovensko je však špecifický prípad. Približne 90 % Slovákov žije vo vlastnom dome či byte, viac je to už len v Litve. V niektorých európskych štátoch je bežné bývať v prenajatých bytoch a daň z nehnuteľnosti tak znáša vlastník.

Zdanenie nehnuteľností môže byť progresívne, pričom sadzby dane sa zvyšujú s hodnotou nehnuteľnosti alebo existuje nezdaniteľná časť základu dane. V slovenských podmienkach je však potrebné k progresivite pristupovať opatrne, aby sa nezvýšilo zaťaženie nízkopríjmových domácností, ktoré vlastnia hodnotné nehnuteľnosti. Kompenzačné mechanizmy pre tieto domácnosti by mali byť podľa NBS súčasťou reformy.

Štát potrebuje peniaze

Zvýšenie dane z nehnuteľnosti je reálne o to viac, že štátu skutočne chýbajú peniaze. Minister Ladislav Kamenický má čoskoro predstaviť konsolidačný balíček, ktorý štátu ušetrí 1,4 miliardy eur. Úpravy majú prebehnúť predovšetkým na príjmovej strane. Už sa hovorilo o dani z bankových prevodov, čo štát vehementne odmietol.

Opozícia najnovšie hovorí o znížení percenta odvodu do druhého dôchodkového piliera zo 4 % na 3 %, zvýšení minimálnych sociálnych odvodov pre živnostníkov o 20 %, z výšení stropu pre sociálne odvody zo sedemnásobku na 11-násobok. Na tlačovej besede o tom hovorili poslanci opozičného Progresívneho Slovenska (PS) Štefan Kišš, Ivan Štefunko a Darina Luščíková. V čase publikácie tohto článku sa vládna koalícia k pripravovaným opatreniam zatiaľ nevyjadrila, článok budeme v prípade zverejnenia stanoviska aktualizovať.

Zvýšenie dane ľudí pobúrilo, aj keď bolo falošné

Zvyšovanie dane z nehnuteľnosti nebude práve populárny krok. Slováci si schuti zanadávali na zvýšenie dane z nehnuteľnosti v Bratislave od roku 2024 o 35 percent. Podobný hurhaj vznikol v roku 2021, kedy dezinfokanály šírili nepravdivú informáciu o tom, že vtedajšia vláda Igora Matoviča sa chystá zvýšiť daň z nehnuteľnosti. 

Falošná správa tvrdila, že daň z nehnuteľnosti bude po novom predstavovať 1,6 percenta z hodnoty nehnuteľnosti. Čo je, paradoxne, princípom aj súčasného návrhnu NBS. S tým rozdielom, že dnes ešte sadzbu nepoznáme. Po novom však naozaj môže ísť o tisíce eur ročne, pričom suma sa bude zrejme odvíjať od hodnoty nehnuteľnosti. Ako podotýka Trend, v Taliansku majú daň z nehnuteľnosti nastavenú práve takto. 

„Štát im len stanovil strop na úrovni 1,14 percenta z ceny konkrétneho pozemku, bytu alebo domu. Majiteľ bytu v cene 100-tisíc eur ročne zaplatí najviac 1 140 eur. Pri neobsadenej nehnuteľnosti majú samosprávy právo zvýšiť daň ešte o jeden percentuálny bod. V takom prípade je výsledná suma 2 140 eur,“ uvádza príklad Trend.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako sa vyhnúť úroku z omeškania? Peniaze z predaja nehnuteľnosti priznajte do konca februára

23. 12. 2021 | Redakcia

Ako sa vyhnúť úroku z omeškania? Peniaze z predaja nehnuteľnosti priznajte do konca februára

Fyzické osoby, ktoré nemajú oprávnenie na podnikanie, majú do konca februára 2022 čas na to, aby podali riadne alebo dodatočné daňové priznanie za obdobie kalendárnych rokov 2016 až... celý článok

Zisk z predaja kryptomien musia firmy zdaniť. Bežní investori zaplatia štátu viac

22. 12. 2021 | Redakcia

Zisk z predaja kryptomien musia firmy zdaniť. Bežní investori zaplatia štátu viac

S príchodom konca roka si firmy pomaly pripravujú podklady pre uzatvorenie účtovníctva. Ak počas roka investovali do kryptomien a predali ich, či vymenili za iný majetok, musia z vykázaného... celý článok

Platy v pracovných ponukách rastú. V ktorom odvetví ponúkajú najvyššie mzdy?

15. 11. 2021 | Redakcia

Platy v pracovných ponukách rastú. V ktorom odvetví ponúkajú najvyššie mzdy?

V treťom štvrťroku sa mzdy na Slovensku zvýšili pri vyše 300 pozíciách. Vyplýva to z veľkej analýzy platov v pracovných ponukách, ktorú vypracoval pracovný portál Profesia.sk.

Ako sa bude počítať čistá minimálna mzda v roku 2022?

22. 9. 2021 | Redakcia

Ako sa bude počítať čistá minimálna mzda v roku 2022?

V zmluve bude jedna suma zárobku, na účet však príde oveľa menej. Pozrite si, ako si vypočítať čistú minimálnu mzdu v roku 2022.

Ako dosiahnuť zrušenie darovacej zmluvy?

22. 9. 2021 | Barbora Magočová

Ako dosiahnuť zrušenie darovacej zmluvy?

Záujem na vrátení daru môže mať darca aj obdarovaný. Aké skutočnosti zakladajú vznik práva na zrušenie darovania a čo treba podniknúť, aby k nemu došlo?