Najlepšie cestovné poistenie: Rebríček TOP produktov, aké na Slovensku máme

Redakcia | rubrika: Článok | 27. 6. 2024
Vycestovať na dovolenku bez poistenia nie je veľmi múdre. Pobyt sa takto môže v prípade zdravotných problémov predražiť aj o tisícky eur. Finparáda zostavila nový rebríček cestovného poistenia pre rok 2024, ktorý vám pomôže vybrať si najlepší produkt.
Najlepšie cestovné poistenie: Rebríček TOP produktov, aké na Slovensku máme

Zdroj: Shutterstock

Cestovné poistenie je neoddeliteľnou súčasťou plánovania zahraničných ciest, poskytuje finančnú ochranu a asistenciu v prípade neočakávaných udalostí. Výber vhodného poistenia môže byť zložitý, preto je užitočné sledovať aktuálne rebríčky, ktoré hodnotia jednotlivé ponuky na trhu. V rebríčku pre rok 2024 nastali oproti predchádzajúcemu roku niektoré zmeny. Prvé miesto teraz patrí poisťovni AXA-assistance, druhé miesto obsadila poisťovňa Uniqa a tretie miesto si udržala poisťovňa Union. 

Toto sú výsledky hodnotenia dátovo analytickej spoločnosti Scott & Rose, prevádzkovateľa finančného portálu Finparáda, ktorá vyhodnotila ponuky cestovného poistenia na slovenskom trhu.

Parametre hodnotenia cestovného poistenia

Hodnotenie bolo založené na štyroch hlavných kritériách: rozsah poistenia (40 %), cena poistenia (40 %), transparentnosť (10 %) a inovácie (10 %). Tieto kritériá pomohli určiť, ktoré poistenie poskytuje najlepšiu hodnotu pre zákazníkov.

1. AXA-ASSISTANCE.SK

  • jednorazové poistenie alebo viac ciest, každá cesta môže trvať 90 dní, možnosť platenia mesačne alebo ročne
  • individuálne, rodinné, skupinové poistenie alebo poistenie pre inú osobu
  • poistenie aj nad 70 rokov
  • Európa, Svet bez USA a Kanady, Svet alebo konkrétna krajina
  • balíky poistenia Excelent , Komfort alebo Reference (rozdiel v cene Excelent a Komfort je minimálny, ale krytie je niekoľkonásobne vyššie)
  • v balíku Excelent možnosť pripoistenia rizikových športov, práce a štúdia, drink povolený (plnenie v prípade požitia alkoholu do 0,8 promile), autoasistencia, požičanie auta bez starostí, chronické ochorenie
  • vysoké poistné limity v balíku Excelent - limit až 20 000 000 EUR na liečebné náklady, 1 000 000 EUR pre náklady súvisiace s COVID 19, 250 000 EUR zodpovednosť na škodu na zdraví, 125 000 EUR na majetku, pri škodách nad 200 EUR bez spoluúčasti, 20 000 EUR smrť úrazom, 40 000 EUR trvalé následky úrazu, 1 500 EUR poistenie batožiny, 800 EUR poistenie domácich miláčikov, všetky asistenčné služby v cene balíka
  • pri uzatvorení cez stránku axa-assistance.sk 50 % zľava
  • individuálne poistenie na týždeň 15,88 EUR, rodinné poistenie na týždeň 55,60 EUR, ročné individuálne poistenie 83,43 EUR

2. Uniqa poisťovňa

  • územná platnosť Európa alebo Celý svet, Slovensko–poistenie na hory
  • vo všetkých balíkoch poistenie zásahu horskej služby v SR do sumy 16 600 EUR
  • poistenie liečebných nákladov do 1 000 000 EUR v závislosti od poistného balíka, platí aj pre záchranu na horách a vo vode, ambulantné ošetrenie, transport do domovskej krajiny,
  • poistenie zodpovednosti za škodu na zdraví aj majetku do výšky 300 000 EUR
  • poistenie akútnych stavov chronických alebo existujúcich ochorení do výšky 20 000 EUR
  • balíky poistenia: Basic, Plus, Komfort, Extra, Storno, Študent
  • výhodné celoročné cestovné poistenie s celosvetovou platnosťou (balíky Basic, Plus, Komfort, Extra)
  • v cene všetkých balíkov aj náklady na záchranu na horách a vo vode, bežné letné a zimné športy, právna pomoc a asistenčné služby
  • aj pre tehotné ženy do 26. týždňa tehotenstva
  • nonstop asistenčné služby
  • rodinná zľava 20 % (rodina 2 dospelí a max. 4 deti do 18 rokov)
  • cena od 1,20 EUR na deň, celoročné cestovné poistenie už od 19,90/rok, prehľadná kalkulačka na stránke poisťovne

3. Union poisťovňa

  • územná platnosť Česká republika, Európa alebo Celý svet, cestovné poistenie do hôr Slovensko
  • poistenie liečebných nákladov v zahraničí bez obmedzenia sumy
  • poistenie všeobecnej zodpovednosti za škodu 300 000 EUR
  • úrazové poistenie–trvalé následky úrazu 25 000 EUR, smrť úrazom 15 000 EUR
  • poistenie mimoriadnej situácie 100 000 EUR
  • klienti Union zdravotnej poisťovne zľava 30%
  • zvýhodnená sadzba pre cesty do Českej republiky
  • možnosť pripoistenia opustenej domácnosti počas dovolenky do 20 000 EUR za 0,55 EUR/deň, asistenčné služby pre nepojazdný bicykel
  • možnosť poistenia aj cez sms, na stránke uvedený zoznam odporúčaných lekárov v najviac navštevovaných dovolenkových destináciách
  • cena poistenia od 0,80 EUR /deň

Ako si vybrať cestovné poistenie

Pri výbere cestovného poistenia je dôležité zvážiť niekoľko faktorov, ako sú rozsah krytia, cena, výluky z poistenia a asistenčné služby. Základné balíky poistenia zvyčajne zahŕňajú liečebné náklady a asistenčné služby, ale je možné pripoistiť aj batožinu, zodpovednosť za škodu, úrazové poistenie, rizikové športy či storno poplatky.

Cestovné poistenie od bánk

Niektoré banky ponúkajú výhodné cestovné poistenie v spolupráci s poisťovňami. Napríklad Tatra Banka spolupracuje s Uniqa poisťovňou a ponúka ročné poistné za 36 EUR, Slovenská sporiteľňa s Kooperativa poisťovňou od 35 EUR a Unicredit Bank s Allianz-Slovenskou poisťovňou od 29,88 EUR.

Pri uzatváraní cestovného poistenia je dôležité venovať pozornosť aj výlukám z poistenia, ktoré môžu zahŕňať požitie alkoholu alebo omamných látok, cestovanie do rizikových krajín alebo vykonávanie rizikových povolaní či športov.

Výber vhodného cestovného poistenia môže výrazne ovplyvniť vašu bezpečnosť a pohodlie na cestách, preto je dobré sa vopred oboznámiť s aktuálnymi rebríčkami a ponukami na trhu.

Máte vybavené cestovné poistenie? Vyjadrite pomocou smajlíkov svoju spokojnosť či nespokojnosť s prístupom banky.

Tu môžete hodnotiť >>>

Spoločnosť Scott & Rose na hodnotenie využíva pätnásťročnú prax v oblasti spracovania dát, informácií a analýzy finančných produktov v ČR, SR a ďalších európskych štátoch, ako aj skúsenosti s prípravou súťaží a hodnotenia.

Na preukaz poistenca sa nespoliehajte

Mnohí Slováci sa v snahe ušetriť alebo v nevedomosti spoliehajú na to, že v rámci Európy ich „zachráni“ kartička poistenca, teda EPZP. Tá síce platí v celej EÚ, no jej možnosti sú obmedzené. 

EPZP pokrýva náklady na ošetrenie v štátnych zariadeniach, rovnako ako pre občanov danej krajiny. Toto poistenie však neplatí v súkromných zariadeniach, čo môže byť nevýhodné, ak štátne služby nie sú dostatočné.

Komerčné cestovné poistenie ponúka širšie pokrytie, vrátane súkromných zariadení, doplatkov za lieky a repatriácie. Okrem zdravotných nákladov obsahuje aj krytie rizík ako krádeže, straty batožiny a zrušenie letu.

Pre krátkodobé cesty v rámci Európy môže EPZP postačovať, ale pre dlhšie cesty a rizikovejšie destinácie je vhodné zvoliť komerčné poistenie, ktoré poskytuje komplexnejšiu ochranu a pokoj mysle.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

Najlepšie ponuky cestovného poistenia. Poznáme víťazov roka 2023

29. 6. 2023 | Redakcia

Najlepšie ponuky cestovného poistenia. Poznáme víťazov roka 2023

Pred letom sme na Finparáde aktualizovali rebríček cestovného poistenia. Najlepším poskytovateľom poistenia je Uniqa poisťovňa, druhé miesto zaujíma Allianz a tretie miesto patrí AXA-ASSISTANCE.... celý článok

Ako funguje poistenie bicykla a čo už poisťovňa nepreplatí?

16. 11. 2021 | Redakcia

Ako funguje poistenie bicykla a čo už poisťovňa nepreplatí?

Bicykel môže dnes aj u hobby športovcov predstavovať jednu z najdrahších vecí, ktoré vlastnia. Za kvalitné značky dvojkolesových prostriedkov môžu milovníci bicyklovania zaplatiť tisíce... celý článok

Zrážka s jeleňom či diviakom. Ako vtedy postupovať a ktorá poistka kryje škodu?

21. 10. 2021 | Redakcia

Zrážka s jeleňom či diviakom. Ako vtedy postupovať a ktorá poistka kryje škodu?

Ako postupovať, keď vám do cesty vbehne zviera a čo robiť, ak dôjde k zrážke. Na základné otázky odpovedá dlhoročný motoristický novinár Peter Mihálik a poisťovňa Union.

Ako získať lacnejšiu poistku na vozidlo a čo ovplyvňuje jej cenu?

1. 10. 2021 | Redakcia

Ako získať lacnejšiu poistku na vozidlo a čo ovplyvňuje jej cenu?

Ročné povinné zmluvné poistenie (PZP) za to isté auto môže stáť Bratislavčana aj o 70 eur viac ako šoféra z Kežmarku či z Veľkých Kapušian.