Slováci majú na jeseň dôležitú povinnosť. Jej zanedbanie vás môže stáť celý majetok

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 14. 10. 2024
Revízia komínov, kotlov a vykurovacích zariadení je pred zimnou sezónou kľúčová. Ak ju zanedbáte, hrozí vám mastná pokuta a to je ešte ten lepší prípad. Zariadenia v zlom stave môžu spôsobiť požiar celého domu. V takom prípade vám nepomôže ani poistka.
Slováci majú na jeseň dôležitú povinnosť. Jej zanedbanie vás môže stáť celý majetok

Zdroj: Shutterstock

S príchodom vykurovacej sezóny prichádza aj povinnosť starostlivo sa venovať údržbe a kontrole komínov. Ak ste ešte nestihli vykonať revíziu svojich vykurovacích zariadení, mali by ste to spraviť čo najskôr, pretože zanedbanie tejto starostlivosti môže mať fatálne následky, pripomína portál Pravda. Požiar strechy či celého domu môže vzniknúť v dôsledku neudržiavaného komína alebo nesprávnej inštalácie vykurovacích telies.

Revízia komína je povinná zo zákona

Majitelia krbov a kachľových pecí sú povinní zavolať kominára aspoň raz ročne, aby zabezpečil kontrolu a vyčistenie komína. Túto povinnosť stanovuje zákon a vyhláška, ktorá vyžaduje pravidelné prehliadky všetkých spotrebičov na pevné palivá. Pri plynových kondenzačných kotloch je kontrola povinná raz za dva roky. Zaujímavosťou je, že v prípade výkonnejších spotrebičov na pevné palivá (nad 50 kW) sú predpísané dve kontroly ročne. Ak túto povinnosť ignorujete, hrozí vám pokuta až do výšky 331 eur.

Revízia komína sa vykonáva v špecifických situáciách – napríklad pri uvedení komína do prevádzky, zmene paliva alebo zdroja vykurovania, prípadne po stavebných úpravách. Kominár po vykonanej kontrole vyhotoví revíznu správu, ktorá slúži ako dôkaz o stave komína a jeho bezpečnosti.

Starostlivosť o komín je kľúčová nielen z hľadiska bezpečnosti, ale aj kvôli poistným nárokom. Vykurovacia sezóna totiž prináša najväčšie riziko vzniku požiarov. Ak by došlo k požiaru, poisťovňa bude preverovať, či bol komín riadne udržiavaný a či ste dodržali povinné kontroly. Zanedbaná údržba môže totiž znížiť alebo úplne vylúčiť možnosť nároku na poistné plnenie.

Medzi najčastejšie príčiny požiarov, okrem zlého technického stavu komínov a dymovodov, patria aj neodborné inštalácie krbov a piecok, nevhodné umiestnenie vykurovacích telies blízko horľavých materiálov, ale aj poruchy elektroniky ako nabíjačky mobilov, elektroinštalácie alebo ponechanie otvoreného ohňa (napr. sviečok) bez dozoru.

Poisťovňa vám nemusí pomôcť, ak nedodržiavate zákon

Podľa poisťovne UNIQA najväčšiu časť škôd spôsobujú práve zanedbané technické problémy. Manažér poistenia majetku Zdeněk Hruška pre Pravdu zdôrazňuje, že majitelia nehnuteľností by mali dodržiavať predpísané lehoty na kontroly a revízie komínov a vykurovacích telies, aby predišli rozsiahlym škodám.

V prípade, že požiar vznikne v dôsledku technickej poruchy vykurovacích telies, poisťovňa bude od klienta požadovať doklad o revízii komína alebo pravidelných servisných prehliadkach kotla. Aj keď nemáte doklad, nemusí to automaticky znamenať, že poisťovňa neuzná váš nárok na náhradu škody. V takýchto prípadoch sa poisťovne opierajú o odborné stanovisko hasičov, ktorí skúmajú, či zanedbanie revízie prispelo k vzniku požiaru.

Preto je mimoriadne dôležité mať všetko v poriadku nielen kvôli vlastnej bezpečnosti, ale aj kvôli ochrane vášho majetku a plneniu podmienok poistenia. Správna údržba komínov a vykurovacích zariadení je kľúčovým krokom k prevencii pred možnými nešťastiami počas vykurovacej sezóny.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

-1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

vykurovacia sezóna

Toto ste už čítali?

Nehnuteľnosti na Slovensku čaká výrazné zdraženie. S kúpou by som neváhal, hovorí expert

21. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Nehnuteľnosti na Slovensku čaká výrazné zdraženie. S kúpou by som neváhal, hovorí expert

Ak sa chystáte na predaj nehnuteľnosti, počkajte, no ak chcete kupovať, neváhajte ani minútu. Odborníkov sme sa pýtali, čo čaká slovenský realitný trh v roku 2025. Zvýšená DPH a znížené... celý článok

Slováci môžu využiť štedré dotácie: V projekte Zelená domácnostiam je viac ako 50 miliónov eur

17. 10. 2024 | Redakcia

Slováci môžu využiť štedré dotácie: V projekte Zelená domácnostiam je viac ako 50 miliónov eur

Od júla 2024 je v ránci projektu Zelená domácnostiam stále k dispozícii takmer polovica z celkového rozpočtu 107,7 milióna eur, pričom domácnosti môžu získať dotácie až do roku 2029.... celý článok

Oplatí sa viac hypotéka alebo prenájom? Záleží len na vás, takto sa rozhodnete

11. 10. 2024 | Natália Stašíková

Oplatí sa viac hypotéka alebo prenájom? Záleží len na vás, takto sa rozhodnete

V rozhodovaní o hypotéke alebo nájme u Slovákov väčšinou víťazí kúpa vlastnej nehnuteľnosti na dlh. To však nemusí byť vždy najlepšie riešenie. Prečo je vlastníctvo nehnuteľností na... celý článok

Za kúrenie v krbe hrozí pokuta až 5 000 eur. Podľa nového zákona nemôžete spáliť čokoľvek

27. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Za kúrenie v krbe hrozí pokuta až 5 000 eur. Podľa nového zákona nemôžete spáliť čokoľvek

S príchodom vykurovacej sezóny je dôležité vedieť, čím môžete kúriť vo svojej domácnosti. Nový zákon o ochrane ovzdušia, platný od júla 2023, zavádza prísne obmedzenia na spaľovanie... celý článok

Nové ceny energií pre Slovákov: Mnohé domácnosti si priplatia stovky eur ročne

25. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové ceny energií pre Slovákov: Mnohé domácnosti si priplatia stovky eur ročne

Od roku 2025 sa slovenské domácnosti musia pripraviť na vyššie ceny energií, keďže vláda plánuje ukončiť dotácie na ceny plynu a elektriny. Tento krok pravdepodobne povedie k zvýšeniu... celý článok