Regulované nájomné môže vzrásť až o 500 percent. Umožní to chystaná vyhláška

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 30. 7. 2024
Ľudia, ktorí žijú v bytoch s regulovaným nájmom, zrejme dostanú nepríjemné prekvapenie. Nová vyhláška rezortu dopravy umožní vlastníkom zvýšiť nájomné. Po novom by sa mala maximálna výška nájomného odvíjať od hodnoty bytu.
Regulované nájomné môže vzrásť až o 500 percent. Umožní to chystaná vyhláška

Zdroj: Shutterstock

Ministerstvo dopravy nedávno predložilo vyhlášku, ktorá by mohla výrazne ovplyvniť ceny regulovaných nájmov na Slovensku. 

Regulované nájomné v dôsledku toho môže vzrásť až 500-násobne, upozorňuje portál Aktuality.sk.Tento krok by mal priamy dopad na približne 60-tisíc bytov vlastnených štátom, obcami či vyššími územnými celkami, ktoré sú v súčasnosti prenajímané najmä mladým rodinám, jednorodičom, seniorom a niektorým štátnym zamestnancom. Týka sa to 56 000 bytov v rukách samospráv a 8 500 služobných bytov štátu.

Reštituentom spadne kameň zo srdca

Vyhláška, ktorú ministerstvo pripravilo a predložilo do medzirezortného pripomienkového konania, navrhuje výrazné zvýšenie cien za byty s regulovaným nájomným. V praxi by to mohlo znamenať, že nájomné v týchto nehnuteľnostiach by mohlo zdražieť až o 500 percent. Toto drastické zvýšenie by najviac pocítili práve zraniteľné skupiny obyvateľstva, ktoré tieto byty využívajú.

Vyhláška má zrušiť opatrenie Ministerstva financií Slovenskej republiky z 23. apríla 2008 č. 01/R/2008 o regulácii cien nájmu bytov (oznámenie č. 158/2008 Z. z.) v znení opatrenia z 25. septembra 2008 č. 02/R/2008 (oznámenie č. 372/2008 Z. z.) a opatrenia z 1. decembra 2011 č. 01/R/2011 (oznámenie č. 445/2011 Z. z.). Teda skupina ľudí, ktorá nájomné domy získala v reštitúcii, si bude môcť naozaj vydýchnuť. Rezort dopravy v dôvodovej správe uvádza, že „maximálna cena ročného nájmu určená týmto (súčasne platným, pozn. red.) opatrením sa už nebude vzťahovať na byty vrátené ich vlastníkom v rámci reštitúcií. “

Ministerstvo dopravy v materiáli uvádza, že hodnota bytu sa zvyšuje o technické zhodnotenie, pričom zvýšenie hodnoty bytu sa vykoná až po dokončení týchto úprav. To znamená, že ak dôjde k modernizácii alebo iným technickým vylepšeniam bytu, jeho hodnota a teda aj nájomné môže výrazne narásť.

Ďalším významným bodom vyhlášky je možnosť prenajímateľa, čiže štátu alebo samosprávy, zvýšiť cenu nájmu bytu dohodnutú v nájomnej zmluve oproti predchádzajúcemu kalendárnemu roku najviac o 20 percent. Táto úprava sa však nevzťahuje na nové kontrakty. Ako však podotýkajú Aktuality, nájomné zmluvy v tomto type nehnuteľností sa často uzatvárajú na dobu určitú, čo znamená, že k zvýšeniu nájmu môže dôjsť náhle a bez dostatočného varovania.

Kalendár

Dnes je Svetový deň prevencie samovrážd

Svetový deň prevencie samovrážd je medzinárodne uznávaný deň, ktorý sa každoročne koná 10. septembra. Cieľom tohto dňa je predchádzať samovraždám, ktoré predstavujú vážny a rastúci problém na celom svete.... Viac

Preskúmajte ďalšie dni v našom kalendári

Byty policajtov môžu radikálne zdražieť

V súčasnosti sa vyhodnocuje pripomienkové konanie k návrhu. Ministerstvo vnútra žiada prehodnotiť a znížiť navrhované maximálne ceny ročného nájmu v služobných bytoch. Úprava regulovaného nájomného by sa totiž dotkla mnohých policajtov, ktorí už dnes bojujú o vyššie platy a zvýšenie nájomného by podľa ministerstva situáciu ešte zhoršilo.

„Z dôvodu súčasného poddimenzovaného stavu Policajného zboru upozorňujeme na navrhované neúmerné zvýšenie ceny nájmu v služobných bytoch skolaudovaných pred rokom 2000 a obzvlášť v bytoch skolaudovaných po roku 2001. Zmena v cene nájomného v služobných bytoch na základe navrhovanej vyhlášky môže pôsobiť demotivačne, čo môže mať za následok negatívny vplyv na záujem o povolanie v Policajnom zbore,“ vysvetľuje rezort.

Viaceré pripomienky mala Únia miest Slovenska. ÚMS požaduje, aby sa do materiálu doplnilo ustanovenie, že maximálnu cenu ročného nájmu bytu podľa paragrafu 1 možno navýšiť o sumu schváleného príspevku do fondu prevádzky, údržby a opráv (FPÚO), ktorý je vlastník bytu povinný uhrádzať podľa osobitného predpisu.

ÚMS argumentuje tým, že výška príspevkov do FPÚO a správcovských poplatkov často prevyšuje samotné nájomné. V dôsledku toho musia obce a mestá často doplácať na opravy a správu z vlastných rozpočtov, čo predstavuje značnú finančnú záťaž. Preto ÚMS žiada, aby vyhláška umožnila prenajímateľom reagovať na tieto vyššie náklady. Obce a mestá sa obávajú, že bez možnosti zvýšiť nájomné o príspevky do FPÚO a správcovské poplatky nebudú schopné pokryť všetky náklady spojené s prevádzkou a údržbou bytových jednotiek. Toto by mohlo mať negatívny dopad na kvalitu bývania a finančnú stabilitu miestnych samospráv.

ÚMS zároveň zdôrazňuje, že prípadné zvýšenie nájomného by malo byť obmedzené, aby nedošlo k neprimeranému finančnému zaťaženiu nájomníkov. Navrhuje preto, aby maximálne možné navýšenie nájomného bolo obmedzené na 70 percent nad rámec schváleného príspevku do FPÚO.

Pre zaujímavosť, generálnej prokuratúre a rezortu kultúry v materiáli prekážali gramatické chyby. 

Vyhláška rezortu dopravy určuje maximálnu výšku nájomného, teda samosprávy a ďalší majitelia nájomných domov si budú musieť sami vypočítať, či a o koľko reálne zdvihnú výšku nájomného. Zároveň ostáva otvorená otázka správcovských poplatkov a príspevkov do fondov. Ak parlament schváli návrh v súčasnej podobe, mal by začať platiť od 1. januára 2025.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Daň za psa v roku 2024: „Finta“, ktorou si ju ľudia znižujú, sa nemusí vyplatiť

26. 8. 2024 | Barbora Magočová

Daň za psa v roku 2024: „Finta“, ktorou si ju ľudia znižujú, sa nemusí vyplatiť

Výška dane za psa sa na rôznych miestach Slovenska môže výrazne líšiť. Vo väčších mestách dosahuje aj desaťnásobok sumy, ktorú by ste za svojho štvornohého miláčika ročne zaplatili... celý článok

Slováci sa musia pripraviť na drsné zdraženie plynu. Štát pomôže len vyvoleným

23. 8. 2024 | Redakcia

Slováci sa musia pripraviť na drsné zdraženie plynu. Štát pomôže len vyvoleným

Slovenské domácnosti čaká od začiatku budúceho roka výrazné zvýšenie cien plynu. Cena za megawatthodinu stúpne z 25 na 37 eur, čo predstavuje nárast o polovicu. Tento skok sa týka samotnej... celý článok

Ako si nájsť podnájom s deťmi? Existuje výborné riešenie, ktoré chráni majiteľa bytu

14. 8. 2024 | Barbora Magočová

Ako si nájsť podnájom s deťmi? Existuje výborné riešenie, ktoré chráni majiteľa bytu

Mladé rodiny to nemajú jednoduché. Cestu k vlastnému bývaniu komplikujú vysoké ceny nehnuteľností. Pri hľadaní prenájmu bývajú pre zmenu prekážkou maloleté deti; prenajímateľom totiž... celý článok

Mali ste vysoké nedoplatky za kúrenie? Takto sa možno vyhnúť ich plateniu

2. 8. 2024 | Barbora Magočová

Mali ste vysoké nedoplatky za kúrenie? Takto sa možno vyhnúť ich plateniu

Aj vy neustále bojujete s vyúčtovaním za teplo? Problém môže byť aj v tom, že si správca vo vašom bytovom dome nesplnil dôležité povinnosti. Nejde pritom o to, že by náklady na kúrenie... celý článok

Zdraželi na Slovensku nehnuteľnosti? Známy slovenský expert tvrdí, že sú lacné ako pred 20 rokmi

26. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Zdraželi na Slovensku nehnuteľnosti? Známy slovenský expert tvrdí, že sú lacné ako pred 20 rokmi

Mladí Slováci sa boja, že si nebudú môcť dovoliť vlastné bývanie. Ceny nehnuteľností sa totiž strojnásobili. Známy slovenský podnikateľ a investor Milan Dubec však tvrdí, že nehnuteľnosti... celý článok