Za chodbový zlozvyk obyvateľov bytoviek vám hrozí pokuta až 16 330 eur

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 19. 7. 2024
Takmer v každej bytovke nájdeme na chodbách rôzne stoličky a lavičky, kvetináče, ale aj nepotrebný nábytok. Nič z toho tam ale nemá čo hľadať. Za skladovanie týchto vecí na chodbe vám dokonca hrozí poriadne mastná pokuta.
Za chodbový zlozvyk obyvateľov bytoviek vám hrozí pokuta až 16 330 eur

Zdroj: Shutterstock

Každý, kto kedy žil v bytovke, sa určite stretol s nábytkom, kvetináčmi, či dokonca odpadkami v spoločných priestoroch. A určite sa stretol aj s hnevom susedov na domových schôdzach. Nadávky od mrzutého pána z tretieho však nemusí byť to najhoršie, čo vám za odkladanie vecí na schodisko hrozia. Zanechávanie odpadkov a iných predmetov na chodbách bytového domu môže viesť k pokutám až do výšky 16 330 €, upozorňuje Kryptomagazín

Bezpečnosť na prvom mieste

Obyvatelia bytoviek na tom možno nevidia niž zlé, lebo „tak sa to robilo vždy,“ no spoločné priestory naozaj neslúžia na odkladanie nepotrebných vecí. Väčšina z týchto priestorov slúži ako únikové cesty, ktoré musia byť vždy priechodné. V prípade požiaru môžu predmety na chodbách predstavovať nebezpečenstvo nielen pre vlastníkov, ale aj pre záchranné zložky. Môžu sa o tieto predmety potknúť, ak je znížená viditeľnosť kvôli dymu, a tieto predmety môžu prispieť k rýchlejšiemu šíreniu požiaru.

Obyvatelia, ktorí nechávajú páchnuce odpadky v spoločných priestoroch, taktiež porušujú bezpečnostné nariadenia a obťažujú ostatných susedov silným pachom. Ak sused nereaguje na slušné upozornenia, je možné osloviť obec či obecnú políciu. V extrémnych prípadoch môže byť problém riešený aj súdnou cestou. Najefektívnejším spôsobom je však využitie inštitútu domového poriadku.

Domový poriadok ako prvá pomoc

Domový poriadok je súbor pravidiel, ktoré musia obyvatelia dodržiavať. Ako píše portál Lepšia správa, ak ho nadpolovičná väčšina vlastníkov schváli na schôdzi, stáva sa záväzným pre všetkých. Do domového poriadku je možné zahrnúť aj sankcie za jeho nedodržiavanie. Finančné pokuty za porušenie pravidiel môžu byť pripočítané do fondu prevádzky, údržby a opráv bytového domu. Takéto pokuty sú legislatívne vymožiteľné, čo zabezpečuje dodržiavanie poriadku.

Nepriechodné únikové cesty môžu viesť k pokutám pre celý bytový dom. Pokuta za zapratané únikové cesty môže dosiahnuť až 16 330 €, čo je značná suma. Preto je dôležité udržiavať tieto cesty voľné a bezpečné a neukladať na ne horľavé predmety, ako napríklad nábytok, kočíky a podobne. Pokuta má takúto astronomickú výšku, lebo pri krízovej situácii, napríklad pri požiari, môžu tieto predmety sťažiť evakuáciu, pri ktorej rozhoduje každá sekunda.

Ako postupovať s neprispôsobivým vlastníkom

Ak vlastník odmieta odstrániť svoje veci z chodby, správca alebo predseda bytového domu môže zasiahnuť. Môže sa odvolať na legislatívu, ktorá zabezpečuje, že únikové cesty musia byť trvalo voľné. Ak vlastník nereaguje ani po výzve, správca alebo predseda môže veci odstrániť na základe zákona, ktorý im to umožňuje bez súhlasu vlastníka.

Správca alebo predseda by mali vlastníkovi vysvetliť dôležitosť voľných únikových ciest. Ak nepomôže cesta „po dobrom“, môžu zasiahnuť a veci odstrániť aj napriek nesúhlasu vlastníka. Tento postup môže byť zahrnutý aj do domového poriadku, ktorý musia vlastníci schváliť.

Život v bytovom dome vyžaduje rešpektovanie pravidiel a ohľaduplnosť k susedom. Spoločné priestory by mali zostať voľné a bezpečné, aby sa predišlo nebezpečným situáciám a konfliktom. Dodržiavanie domového poriadku a komunikácia sú kľúčové pre harmonické spolužitie.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Daň za psa v roku 2024: „Finta“, ktorou si ju ľudia znižujú, sa nemusí vyplatiť

26. 8. 2024 | Barbora Magočová

Daň za psa v roku 2024: „Finta“, ktorou si ju ľudia znižujú, sa nemusí vyplatiť

Výška dane za psa sa na rôznych miestach Slovenska môže výrazne líšiť. Vo väčších mestách dosahuje aj desaťnásobok sumy, ktorú by ste za svojho štvornohého miláčika ročne zaplatili... celý článok

Slováci sa musia pripraviť na drsné zdraženie plynu. Štát pomôže len vyvoleným

23. 8. 2024 | Redakcia

Slováci sa musia pripraviť na drsné zdraženie plynu. Štát pomôže len vyvoleným

Slovenské domácnosti čaká od začiatku budúceho roka výrazné zvýšenie cien plynu. Cena za megawatthodinu stúpne z 25 na 37 eur, čo predstavuje nárast o polovicu. Tento skok sa týka samotnej... celý článok

Ako si nájsť podnájom s deťmi? Existuje výborné riešenie, ktoré chráni majiteľa bytu

14. 8. 2024 | Barbora Magočová

Ako si nájsť podnájom s deťmi? Existuje výborné riešenie, ktoré chráni majiteľa bytu

Mladé rodiny to nemajú jednoduché. Cestu k vlastnému bývaniu komplikujú vysoké ceny nehnuteľností. Pri hľadaní prenájmu bývajú pre zmenu prekážkou maloleté deti; prenajímateľom totiž... celý článok

Mali ste vysoké nedoplatky za kúrenie? Takto sa možno vyhnúť ich plateniu

2. 8. 2024 | Barbora Magočová

Mali ste vysoké nedoplatky za kúrenie? Takto sa možno vyhnúť ich plateniu

Aj vy neustále bojujete s vyúčtovaním za teplo? Problém môže byť aj v tom, že si správca vo vašom bytovom dome nesplnil dôležité povinnosti. Nejde pritom o to, že by náklady na kúrenie... celý článok

Regulované nájomné môže vzrásť až o 500 percent. Umožní to chystaná vyhláška

30. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Regulované nájomné môže vzrásť až o 500 percent. Umožní to chystaná vyhláška

Ľudia, ktorí žijú v bytoch s regulovaným nájmom, zrejme dostanú nepríjemné prekvapenie. Nová vyhláška rezortu dopravy umožní vlastníkom zvýšiť nájomné. Po novom by sa mala maximálna... celý článok