Vlastníci bytov, pozor: Táto vec vám od budúceho roka môže ušetriť čas aj nervy

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 15. 7. 2024
Ak vám idú na nervy schôdze vlastníkov so zbytočnými hádkami o reklamných letákoch, túto novinku budete milovať. Nový návrh zákona prináša možnosť elektronického hlasovania, ktoré by mohlo tieto problémy eliminovať. Ako by malo elektronické hlasovanie prebiehať a aké technické prostriedky by boli použité?
Vlastníci bytov, pozor: Táto vec vám od budúceho roka môže ušetriť čas aj nervy

Zdroj: Shutterstock

Na schôdzach vlastníkov bytov a nebytových priestorov sa rozhoduje o veciach, ktoré môžu mať značný dopad na obsah peňaženky. Nie vždy je ale priestor či nálada počúvať (aj) sťažnosti či nekonečné otázky niektorých obyvateľov domu. Riešenie naznačenej dilemy prináša návrh zákona, ktorý by mal definitívne umožniť elektronické hlasovanie vlastníkov. Ako by malo hlasovanie po novom prebiehať a akým spôsobom by mohlo zmeniť priebehy tzv. domových schôdzí?

Aké pravidlá platili pre hlasovanie vlastníkov doteraz?

Vlastníci môžu svoje stanovisko k záležitostiam týkajúcim sa spoločnej nehnuteľnosti aktuálne vyjadriť:

1) osobným hlasovaním na schôdzi vlastníkov;

2) písomným hlasovaním v nadväznosti na jeho vyhlásenie správcom či radou podľa potreby alebo na požiadanie ¼ vlastníkov v dome či predsedu;

Hlasovať možno aj prostredníctvom splnomocneného zástupcu. Plnomocenstvo si však vyžaduje úradne osvedčený podpis vlastníka a pokiaľ nejde o splnomocnenie na konanie v celom rozsahu práv a povinností vlastníka v dome, musí byť jeho súčasťou aj príkaz, ako má splnomocnenec hlasovať pri konkrétnych otázkach.

Uvedené postupy by mali byť aj naďalej zachované.

Kalendár

Dnes je Medzinárodný deň gramotnosti

Medzinárodný deň gramotnosti je významným podujatím, ktoré sa každoročne oslavuje 8. septembra od roku 1966. Tento deň vyhlásilo UNESCO s cieľom zvýšiť povedomie a zdôrazniť význam gramotnosti ako základného... Viac

Preskúmajte ďalšie dni v našom kalendári

Prijatie hlasovania „cez počítač“ urýchlila korona

Za zavedenie novej možnosti hlasovania môže do veľkej miery pandémia COVID-19. Už počas nej sa podľa tzv. lex korona I. pripustilo, aby bolo vykonávané aj prostredníctvom prostriedkov informačnej a komunikačnej technológie. Cieľom zákonodarcu bolo uľahčenie prijímania rozhodnutí vlastníkov počas izolácie či karantény. 

Po odvolaní mimoriadnej situácie sa nariadením vlády č. 366/2023 Z.z. možnosť elektronického hlasovania vlastníkov bytov a nebytových priestorov predĺžila do konca tohto roka. Podľa ministerstva financií sa však tento model rozhodovania vlastníkov v praxi natoľko osvedčil, že pripravilo návrh novely zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, ktorá by zakotvila elektronické hlasovanie už natrvalo.

Akým spôsobom by malo elektronické hlasovanie prebiehať?

Navrhovaná právna úprava do veľkej miery nadväzuje na provizórium prijaté pre pandemické obdobie. Vyžaduje, aby elektronické hlasovanie:

- umožnilo overenie totožnosti a účasti vlastníkov bytov alebo nebytových priestorov v dome na hlasovaní,

- vylučovalo akúkoľvek zameniteľnosť vlastníka s inou osobou,

- bolo vykonávané tak, že z neho bude zrejme vyplývať dostatočne určitý prejav vôle každého vlastníka,

- zabezpečovalo ochranu hlasovania a jeho výsledkov pred neoprávneným zásahom.

Hlasovanie má prebiehať prostredníctvom „prostriedkov informačnej a komunikačnej technológie“. Čo si pod tým možno predstaviť? Návrh zákona ani tentokrát nedáva podrobnejšiu odpoveď. Podľa dôvodovej správy by malo ísť o elektronickú poštu alebo komunikačný program identifikujúci vlastníka nezameniteľným spôsobom. Prípustné by mali byť aj iné technické prostriedky na prenos obrazu a zvuku zo schôdze vlastníkov v reálnom čase, ktoré umožňujú obojsmernú komunikáciu.

Vlastník bude môcť svoje hlasovanie zmeniť

Zvolávateľ schôdze či vyhlasovateľ písomného hlasovania bude musieť prijímať elektronicky uplatnené hlasy už odo dňa zverejnenia oznámenia o konaní schôdze vlastníkov alebo písomného hlasovania. V prípade avizovanej schôdze teda bude stanovisko elektronicky hlasujúcich vlastníkov k určitej otázke známe už pred jej začiatkom.

Návrh zákona ale počíta s tým, že vlastníci hlasujúci cez počítač či mobil budú môcť svoje rozhodnutie zvrátiť. Zmena ich postoja bude prípustná, ak ju deklarujú priamo osobne na schôdzi alebo na písomnom hlasovaní. Ak vlastník elektronicky zahlasuje viackrát, má platiť posledný hlas v poradí.

Umožnenie následnej zmeny uplatneného hlasu kritizuje napríklad Asociácia vlastníkov bytov. Táto v rámci medzirezortného pripomienkového konania vyjadrila obavy, že by opakované hlasovanie v niektorých prípadoch (okrem iného) mohlo znemožniť vyhlásenie výsledkov hlasovania priamo na schôdzi.

V prípade, že by návrh novely úspešne prešiel legislatívnym procesom, mohla by začať platiť s účinnosťou od 1. januára 2025.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

covid-19, technológie, vlastníci

Toto ste už čítali?

Daň za psa v roku 2024: „Finta“, ktorou si ju ľudia znižujú, sa nemusí vyplatiť

26. 8. 2024 | Barbora Magočová

Daň za psa v roku 2024: „Finta“, ktorou si ju ľudia znižujú, sa nemusí vyplatiť

Výška dane za psa sa na rôznych miestach Slovenska môže výrazne líšiť. Vo väčších mestách dosahuje aj desaťnásobok sumy, ktorú by ste za svojho štvornohého miláčika ročne zaplatili... celý článok

Slováci sa musia pripraviť na drsné zdraženie plynu. Štát pomôže len vyvoleným

23. 8. 2024 | Redakcia

Slováci sa musia pripraviť na drsné zdraženie plynu. Štát pomôže len vyvoleným

Slovenské domácnosti čaká od začiatku budúceho roka výrazné zvýšenie cien plynu. Cena za megawatthodinu stúpne z 25 na 37 eur, čo predstavuje nárast o polovicu. Tento skok sa týka samotnej... celý článok

Ako si nájsť podnájom s deťmi? Existuje výborné riešenie, ktoré chráni majiteľa bytu

14. 8. 2024 | Barbora Magočová

Ako si nájsť podnájom s deťmi? Existuje výborné riešenie, ktoré chráni majiteľa bytu

Mladé rodiny to nemajú jednoduché. Cestu k vlastnému bývaniu komplikujú vysoké ceny nehnuteľností. Pri hľadaní prenájmu bývajú pre zmenu prekážkou maloleté deti; prenajímateľom totiž... celý článok

Mali ste vysoké nedoplatky za kúrenie? Takto sa možno vyhnúť ich plateniu

2. 8. 2024 | Barbora Magočová

Mali ste vysoké nedoplatky za kúrenie? Takto sa možno vyhnúť ich plateniu

Aj vy neustále bojujete s vyúčtovaním za teplo? Problém môže byť aj v tom, že si správca vo vašom bytovom dome nesplnil dôležité povinnosti. Nejde pritom o to, že by náklady na kúrenie... celý článok

Regulované nájomné môže vzrásť až o 500 percent. Umožní to chystaná vyhláška

30. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Regulované nájomné môže vzrásť až o 500 percent. Umožní to chystaná vyhláška

Ľudia, ktorí žijú v bytoch s regulovaným nájmom, zrejme dostanú nepríjemné prekvapenie. Nová vyhláška rezortu dopravy umožní vlastníkom zvýšiť nájomné. Po novom by sa mala maximálna... celý článok