Čoskoro štartuje mimoriadne obľúbená dotácia pre Slovákov, môžete získať až 10 000 eur

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 9. 7. 2024
Obľúbená výzva "Obnov dom Mini" sa vracia, tentokrát s novým zameraním na domácnosti, ktoré čelia energetickej chudobe. Od 19. júla môžu obyvatelia Banskobystrického a Košického kraja podávať žiadosti a získať až 10 000 eur na zníženie energetickej náročnosti svojich domov. Treba byť však rýchly, v predchádzajúcich výzvach sa dotácie rozchytali rýchlejšie ako teplé rožky.
Čoskoro štartuje mimoriadne obľúbená dotácia pre Slovákov, môžete získať až 10 000 eur

Zdroj: Shutterstock

Čoskoro štartuje obľúbená výzva, o ktorú je na Slovensku vždy veľký záujem. Tentokrát však bude špeciálna, k dotáciám sa dostanú domácnosti, toré nemajú peňazí nazvyš. Už od 19. júla si môžu ľudia dávať žiadosti k výzve Obnov dom Mini. Poradíme, ako si podať žiadosť, na koľko peňazí máte nárok a na čo môžete peniaze využiť.

Obnov dom MINI bude odlišná výzva

Vláda schválila pilotnú výzvu "Obnov Dom mini" na čiastočnú obnovu minimálne 3 060 rodinných domov do konca tretieho štvrťroka 2025, financovanú z programu REPowerEU a Plánu obnovy a odolnosti SR. Domácnosti ohrozené energetickou chudobou môžu získať až 10 000 eur na opatrenia, ktoré znížia energetickú náročnosť domov.

Terénni pracovníci budú pomáhať so žiadosťami a procesom obnovy. Žiadosti možno podávať od 19. júla do 30. augusta 2024. V rámci tejto výzvy si žiadosti môžu podávať obyvatelia Banskobystrického a Košického kraja. Zoznam oprávnených obcí je zverejnený na stránke ministerstva.

Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky upresnilo, že na čiastkovú obnovu domov bude poskytnutý nenávratný finančný príspevok, ktorý môže byť čiastočne vyplatený ešte pred začiatkom obnovy. Medzi podporované opatrenia patria zateplenie stavebných konštrukcií, výmena okien a dverí, výmena zdroja tepla a inštalácia obnoviteľných zdrojov energie.

Oprávnenými žiadateľmi budú fyzické osoby, ktoré splnia podmienky ohrozenosti energetickou chudobou podľa stanovených ekonomických indikátorov. Tieto indikátory boli určené v spolupráci s relevantnými orgánmi.

Výzva platí len pre dva kraje

Výzva je predkladaná v súvislosti s rozsudkom Súdneho dvora Európskej únie, ktorý konštatoval, že Slovensko porušilo smernicu o kvalite okolitého ovzdušia tým, že dlhodobo prekračovalo limitné hodnoty pre mikročastice PM10. Rozhodnutie sa týka zón Banskobystrického kraja (Jelšava), Košického kraja a aglomerácie Košice (Veľká Ida). 

Výzva pomôže domácnostiam ohrozeným energetickou chudobou v najviac znečistených oblastiach Banskobystrického a Košického kraja obnoviť svoje domy a ušetriť tak značné finančné prostriedky. Cieľom je obnoviť aspoň 3 060 domov do konca tretieho štvrťroka 2025. Celková suma vyhradená na tento účel z REPowerEU činí 36 miliónov eur.

V obciach budú k dispozícii terénni pracovníci, ktorí budú pomáhať žiadateľom počas celého procesu. Základným krokom je podanie žiadosti, pričom domácnosti musia splniť podmienky energetickej chudoby. Žiadosť je nutné podať na webe Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP), kde sa dá overiť, či sa obec nachádza v zozname podporovaných lokalít.

Vypočítajte si výšku príspevku a doplatku na kalkulačke >>>

Kto môže získať dotáciu a aké sú podmienky

Podmienky zahŕňajú aj to, že žiadatelia musia bývať v rodinnom dome, kde aspoň jeden člen domácnosti je vlastníkom alebo spoluvlastníkom domu. Dotácia sa týka rôznych opatrení, vrátane výmeny okien a dverí, zateplenia fasády, podlahy nevykurovaného priestoru, stropu nevykurovanej pivnice či suterénu, inštalácie kotlov na biomasu, solárnych kolektorov a tepelných čerpadiel vzduch – vzduch.

Maximálna výška finančného príspevku je 10 000 eur, pričom časť prostriedkov (do výšky 5 000 eur) bude vyplatená vopred po zverejnení zmluvy v Centrálnom registri zmlúv. Skutočne vyplatený príspevok sa bude odvíjať od rozsahu realizovaných opatrení, pričom je nutné dodržiavať finančné limity stanovené pre jednotlivé opatrenia.

Pre jednoduchšie plánovanie je na stránke SAŽP dostupný nástroj na výpočet predpokladanej výšky oprávnených výdavkov a kalkulačka výpočtov príjmu domácnosti a predpokladanej výšky finančného príspevku. Tento nástroj umožní žiadateľom lepšie pripraviť svoje žiadosti a získať prehľad o možných finančných príspevkoch.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Daň za psa v roku 2024: „Finta“, ktorou si ju ľudia znižujú, sa nemusí vyplatiť

26. 8. 2024 | Barbora Magočová

Daň za psa v roku 2024: „Finta“, ktorou si ju ľudia znižujú, sa nemusí vyplatiť

Výška dane za psa sa na rôznych miestach Slovenska môže výrazne líšiť. Vo väčších mestách dosahuje aj desaťnásobok sumy, ktorú by ste za svojho štvornohého miláčika ročne zaplatili... celý článok

Slováci sa musia pripraviť na drsné zdraženie plynu. Štát pomôže len vyvoleným

23. 8. 2024 | Redakcia

Slováci sa musia pripraviť na drsné zdraženie plynu. Štát pomôže len vyvoleným

Slovenské domácnosti čaká od začiatku budúceho roka výrazné zvýšenie cien plynu. Cena za megawatthodinu stúpne z 25 na 37 eur, čo predstavuje nárast o polovicu. Tento skok sa týka samotnej... celý článok

Ako si nájsť podnájom s deťmi? Existuje výborné riešenie, ktoré chráni majiteľa bytu

14. 8. 2024 | Barbora Magočová

Ako si nájsť podnájom s deťmi? Existuje výborné riešenie, ktoré chráni majiteľa bytu

Mladé rodiny to nemajú jednoduché. Cestu k vlastnému bývaniu komplikujú vysoké ceny nehnuteľností. Pri hľadaní prenájmu bývajú pre zmenu prekážkou maloleté deti; prenajímateľom totiž... celý článok

Mali ste vysoké nedoplatky za kúrenie? Takto sa možno vyhnúť ich plateniu

2. 8. 2024 | Barbora Magočová

Mali ste vysoké nedoplatky za kúrenie? Takto sa možno vyhnúť ich plateniu

Aj vy neustále bojujete s vyúčtovaním za teplo? Problém môže byť aj v tom, že si správca vo vašom bytovom dome nesplnil dôležité povinnosti. Nejde pritom o to, že by náklady na kúrenie... celý článok

Regulované nájomné môže vzrásť až o 500 percent. Umožní to chystaná vyhláška

30. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Regulované nájomné môže vzrásť až o 500 percent. Umožní to chystaná vyhláška

Ľudia, ktorí žijú v bytoch s regulovaným nájmom, zrejme dostanú nepríjemné prekvapenie. Nová vyhláška rezortu dopravy umožní vlastníkom zvýšiť nájomné. Po novom by sa mala maximálna... celý článok