Budúci dôchodcovia môžu prísť o najobľúbenejšiu výhodu druhého piliera

Ivana Sladkovská | rubrika: Ako na to | 19. 6. 2024
Druhý pilier oslavuje 20 rokov a už niekoľko rokov vypláca prvým dôchodcom. Väčšina z nich si necháva vyplatiť všetky úspory naraz, čo často predstavuje veľmi pekné sumy. Budúci dôchodcovia, ktorí dúfajú v jednorazové vyplatenie úspor, by mali vedieť, že tento programový výber bude možný len do konca roka 2025.
Budúci dôchodcovia môžu prísť o najobľúbenejšiu výhodu druhého piliera

Zdroj: Shutterstock

Druhý pilier je tu už 20 rokov a už niekoľko rokov aj vypláca výnosy prvým dôchodcom. Drvivá väčšina z nich si necháva vyplatiť všetky úspory naraz. Niet sa čo čudovať, často ide o veľmi pekné peniaze, ktoré sa ešte aj zaujímavo zhodnotili. 

Budúci dôchodcovia, ktorí majú predpoklady dostať svoje úspory naraz, však nie sú za vodou. Ako upozorňuje exminister práce a odborník na sociálne dávky Jozef Mihál na sociálnej sieti, takzvaný programový výber, teda jednorazové vyplatenie úspor, bude možné len do konca roka 2025. Čo ale bude potom, je naozajstná záhada.

Jednorazové výplaty sú v desaťtisícoch eur

Ako sme spomínali v staršom článku, už dnes sú na dôchodku ľudia, ktorí mali slušnú výplatu, po nej dostali slušný dôchodok a v druhom pilieri si nasporili desaťtisíce eur, ktoré dostali ako tučný bonus k odchodu do dôchodku, ktorý je navyše oslobodený od daní. Týmto ľuďom sa vstup do druhého piliera naozaj oplatil.

Títo ľudia sa môžu naozaj tešiť. Ich úspory sa totiž zhodnotili a to najmä za uplynulý rok. „Presun úspor v druhom pilieri podľa predvolenej investičnej stratégie úspešne pokračuje a po necelom roku je už takmer 60 percent majetku sporiteľov v indexových fondoch. Zároveň pokračujúca výkonnosť finančných trhov priniesla medziročnezhodnotenie úspor v indexových fondoch až v dvojciferných číslach,“ informuje Asociácia dôchodkových správcovských spoločností.

Riaditeľ ADSS Peter Kotov na tlačovej besede ukázal zhodnotenie jednotlivých negarantovaných (väčšinou indexových) fondov. Kým garantované fondy zarábali málo alebo rovno prerábali, v negarantovaných fondoch sa výnosnosť pohybovala približne od piatich až do 25 percent. „Podľa aktuálneho vývoja je možné, že v akciových fondoch bude aj tento rok dvojciferné zhodnotenie,“ hovorí Kotov s tým, že tento rok sa očakávajú výnosy aj v garantovaných fondoch.

Drvivá väčšina sporiteľov si necháva vyplatiť svoje úspory naraz. „V rokoch 2015  2023 boli z druhého piliera vyplatené dôchodky 305 miliónov eurz toho viac ako 90 percent jednorazovou výplatouObjem vyplácaných dôchodkov prudko rastie najmä pre predčasné dôchodkyZatiaľ čo za celý rok 2023 DSS-ky vyplatili dôchodky viac ako 126 miliónov eur, v prvých piatich mesiacoch toho roku je to už 102 miliónov eur. Počet aj objem dôchodkov bude vzhľadom na starnutie sporiteľov stále rásť,“ informuje ADSS.

Komu sa vyplácajú výnosy z druhého piliera jednorazovo

Aby bol dôchodcovi vyplatený celý nasporený obnos jednorazovo, musí splniť niekoľko podmienok. V prvom rade, jeho dôchodok z prvého piliera musí prekračovať tzv. referenčnú sumu, ktorá je na rok 2024 stanovená na 651 eur. Očakáva sa, že v roku 2025 sa táto suma zvýši na približne 685 eur. Táto podmienka zaisťuje, že dôchodca bude mať zabezpečený dostatočný príjem aj po vyčerpaní úspor z druhého piliera.

Proces žiadosti o jednorazovú výplatu začína podaním žiadosti o dôchodok v Sociálnej poisťovni. Dôchodca musí počkať na rozhodnutie o priznaní dôchodku, ktoré určí, či jeho dôchodok z prvého piliera dosahuje alebo prekračuje referenčnú sumu pre príslušný rok. Ak je táto podmienka splnená, môže požiadať svoju dôchodkovú správcovskú spoločnosť (DSS) o vyplatenie nasporenej sumy. Peniaze z druhého piliera môžu získať nielen riadni starobní, ale aj predčasní starobní dôchodcovia.

Tikajúca časovaná bomba v druhom pilieri

Tento blažený stav však podľa Jozefa Mihála nemusí trvať donekonečna. „Tento spôsob ‚čerpania‘ dôchodku z II. piliera je momentálne možný až do konca roku 2025. Od 1.1.2026 sa to bude meniť, dnes je predčasné hovoriť ako, uvidíme. Osobne si však myslím, že sa to zmení k horšiemu,“ podotýka Jozef Mihál.

Prečo je to tak? Ako Mihál upozorňuje vo svojom komentári pre Hospodárske noviny, problém výplatnej fázy z druhého piliera si vlády prehadzujú ako horúci zemiak. „Exminister Krajniak svoju predstavu o výplatnej fáze premietol do zákona č. 399/2022. Tento zákon mal byť účinný už od 1. januára 2024. Keďže zainteresovaným bolo jasné, že schválený zákon je ‚problematický‘, bývalá koalícia ešte stihla posunúť účinnosť novely na 1. január 2025. A súčasná vláda Roberta Fica sa s horúcim zemiakom zatiaľ vysporiadala tak, že účinnosť posunula až na 1. január 2026. V súčasnosti tak sporiteľom, ktorí idú do dôchodku, môžu byť naďalej vyplatené úspory jednorazovo a bez zdanenia,“ vysvetľuje odborník.

„Sporitelia by preto mali preferovať riešenie, pri ktorom by im počas prvých 10 rokov na dôchodku DSS-ky postupne vyplatili polovicu z ich úspor a zvyšok by dostávali formou doživotného dôchodku. Toto riešenie je "win" najmä pre DSS-ky, ktoré by tak spravovali úspory sporiteľov o 10 rokov dlhšie a samozrejme, nebudú to robiť zadarmo,“ navrhuje riešenie Mihál. 

Často kladené otázky

  • Áno, predčasní dôchodcovia môžu získať úspory z druhého piliera, avšak za určitých podmienok. Musia splniť zákonom stanovené kritériá, ako je dosiahnutie určitého veku a minimálna výška dôchodku z prvého piliera. Predčasný prístup k úsporám môže mať vplyv na celkovú výšku dôchodku, preto je dôležité zvážiť všetky možnosti.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Starší Slováci sa na dôchodok tešia. Mnohí veria, že doňho nikdy nepôjdu

18. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Starší Slováci sa na dôchodok tešia. Mnohí veria, že doňho nikdy nepôjdu

Slováci sa dôchodku obávajú, ale zároveň sa naň tešia. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu agentúry FOCUS pre Asociáciu dôchodkových správcovských spoločností. Prieskum ukázal výrazné... celý článok

Peniaze z 2. piliera nech sa radšej investujú u nás, ako v USA, hovorí minister Tomáš

20. 5. 2024 | Redakcia

Peniaze z 2. piliera nech sa radšej investujú u nás, ako v USA, hovorí minister Tomáš

Dane sa zvyšovať nebudú, ale je možné že pribudnú úplne nové dane. Povedal to minister práce Erik Tomáš. Zároveň prisľúbil, že vláda nebude brať ľuďom nasporené peniaze v druhom pilieri.... celý článok

Druhý pilier môže časť Slovákov pripraviť o peniaze. Koho sa to týka?

7. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Druhý pilier môže časť Slovákov pripraviť o peniaze. Koho sa to týka?

Namiesto dôchodku sklamanie. Sporenie v druhom pilieri niektorým Slovákom nielenže neprinieslo lepší dôchodok, ale dokonca im ho znížilo. Niektorým dokonca vzal 2. pilier šancu na odchod... celý článok

Slovákom zarobil dve miliardy eur, vlády ho masakrovali. Druhý pilier oslavuje 20 rokov

6. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zarobil dve miliardy eur, vlády ho masakrovali. Druhý pilier oslavuje 20 rokov

Vo svete ide o bežnú súčasť systému dôchodkového zabezpečenia, na Slovensku sa naň stále pozeráme s nedôverou. Pre početné zásahy dnes vynáša o celé miliardy menej, než by mohol.

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok