Starší Slováci sa na dôchodok tešia. Mnohí veria, že doňho nikdy nepôjdu

Ivana Sladkovská | rubrika: Čo sa deje | 18. 6. 2024
Slováci sa dôchodku obávajú, ale zároveň sa naň tešia. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu agentúry FOCUS pre Asociáciu dôchodkových správcovských spoločností. Prieskum ukázal výrazné rozdiely vo vnímaní dôchodku medzi tými, ktorí si sporia v 2. pilieri, a tými, ktorí nie.
Starší Slováci sa na dôchodok tešia. Mnohí veria, že doňho nikdy nepôjdu

Zdroj: Shutterstock

Slováci sa dôchodku obávajú, ale zároveň sa naň tešia. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu agentúry FOCUS pre Asociáciu dôchodkových správcvských spoločností. Prieskum ukázal pomerne výrazné rozdiely vo vnímaní dôchodku u ľudí, ktorí si sporia v 2. pilieri a u tých, ktorí nie.

Mladí na dôchodok nemyslia, starší sa tešia

Obavy z budúcnosti na dôchodku trápi veľkú časť obyvateľstva. Podľa prieskumu až 42 % opýtaných vyjadrilo znepokojenie, ako si budú môcť zabezpečiť dôstojný život po odchode z pracovného trhu. Na druhej strane, necelá tretina, najmä mladší ľudia, nad dôchodkom vôbec nepremýšľa. Zaujímavým faktom je, že iba pätina respondentov sa na dôchodok teší, pričom s pribúdajúcim vekom sa táto radosť zvyšuje. Muži sa na dôchodok tešia viac ako ženy, konkrétne 27 % mužov oproti 16 % žien.

Šesť percent opýtaných uviedlo, že do dôchodku nepôjdu, respektíve budú pracovať aj po dovŕšení dôchodkového veku. Tento názor sa však nevyskytuje v žiadnej vekovej skupine nad hranicou desiatich percent.

Obavy z dôchodku sú percentuálne podobné vo všetkých vekových skupinách, pričom sa pohybujú medzi 39 % a 44 %. „Tých 21 percent, ktorí uviedli, že sa na dôchodok tešia, patria do vekovej kategórie 55 rokov vyššie. Respondenti, ktorí sa nezaoberajú dôchodkom sú tí mladší. Tí, ktorí odpovedali, že sa dôchodku obávajú, sú rozprestretí vo všetkých vekových kategóriách. A zaujímavé je, že viac sa tešia do dôchodku muži ako ženy,“ povedal riaditeľ agentúry FOCUS Martin Slosiarik.

Slováci sú presvedčení, že dôchodcovia sa majú zle

Pohľad verejnosti na súčasný život dôchodcov na Slovensku je prevažne negatívny. Až tri štvrtiny opýtaných veria, že dôchodcovia často čelia finančným problémom. Len desatina respondentov je presvedčená, že dôchodky na Slovensku stačia na slušný život, zatiaľ čo 12 % opýtaných sa k tejto otázke nevedelo vyjadriť.

Záujem o informácie týkajúce sa fungovania dôchodkového systému nie je medzi obyvateľmi príliš vysoký. Viac ako polovica opýtaných informácie aktívne nevyhľadáva, ale prečíta si ich, keď sa k nim dostanú. Naopak, takmer tretina opýtaných aktívne vyhľadáva informácie o dôchodkoch a možnostiach, ako si šetriť na dôchodok. Najväčší záujem (42 %) o tieto informácie je vo vekovej skupine 55 – 64 rokov. Viac ako desatina opýtaných tejto téme nevenuje pozornosť vôbec.

Respondenti, ktorí sa na dôchodok tešia, zároveň deklarujú aj vyšší aktívny záujem o informácie (51 % z nich).

Čo ohrozuje dôchodky na Slovensku

Viac ako dve tretiny opýtaných uviedli, že sú zapojení v prvom pilieri dôchodkového systému, čo je povinný solidárny pilier. Sporeniu v druhom pilieri sa venuje 60 % respondentov, pričom takmer polovica si sporí aj iným spôsobom, ako je odkladanie peňazí na účet v banke alebo pravidelné investície. Tretí pilier využíva 39 % opýtaných.

Najväčšie hrozby pre budúce dôchodky vidí viac ako polovica respondentov v častých zmenách zákonov a demografickom vývoji, ktorý vedie k úbytku populácie v produktívnom veku. Politické konflikty a závislosť od jedného zdroja dôchodkov považuje za ohrozenie menší, ale stále významný počet opýtaných (29 % a 24 %). Iba jedno percento respondentov verí, že dôchodky neohrozuje nič, a desatina nevedela na túto otázku odpovedať.

Viac ako tretina respondentov (37 %) uviedla demografickú hrozbu ako najväčšie ohrozenie budúcich dôchodkov. Tento názor odráža rastúce obavy z dlhodobej udržateľnosti dôchodkového systému na Slovensku. „Zaujímavé je, že ľudia, ktorí si sporia v druhom pilieri, si viac uvedomujú ohrozenie dôchodkov demografiou a ďalšími faktormi,“ uzavrel Martin Slosiarik.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

dôchodok, prieskum

Toto ste už čítali?

Expert bije na poplach: Dôchodky Slovákov sú ohrozené

12. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Expert bije na poplach: Dôchodky Slovákov sú ohrozené

Dôchodkový systém na Slovensku čelí vážnym výzvam. Jozef Mihál upozorňuje na plánované zníženie príspevkov do druhého piliera a otvorenie tohto piliera pre ďalšie zmeny. Podľa Mihála... celý článok

Budúci dôchodcovia môžu prísť o najobľúbenejšiu výhodu druhého piliera

19. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Budúci dôchodcovia môžu prísť o najobľúbenejšiu výhodu druhého piliera

Druhý pilier oslavuje 20 rokov a už niekoľko rokov vypláca prvým dôchodcom. Väčšina z nich si necháva vyplatiť všetky úspory naraz, čo často predstavuje veľmi pekné sumy. Budúci dôchodcovia,... celý článok

Peniaze z 2. piliera nech sa radšej investujú u nás, ako v USA, hovorí minister Tomáš

20. 5. 2024 | Redakcia

Peniaze z 2. piliera nech sa radšej investujú u nás, ako v USA, hovorí minister Tomáš

Dane sa zvyšovať nebudú, ale je možné že pribudnú úplne nové dane. Povedal to minister práce Erik Tomáš. Zároveň prisľúbil, že vláda nebude brať ľuďom nasporené peniaze v druhom pilieri.... celý článok

Druhý pilier môže časť Slovákov pripraviť o peniaze. Koho sa to týka?

7. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Druhý pilier môže časť Slovákov pripraviť o peniaze. Koho sa to týka?

Namiesto dôchodku sklamanie. Sporenie v druhom pilieri niektorým Slovákom nielenže neprinieslo lepší dôchodok, ale dokonca im ho znížilo. Niektorým dokonca vzal 2. pilier šancu na odchod... celý článok

Slovákom zarobil dve miliardy eur, vlády ho masakrovali. Druhý pilier oslavuje 20 rokov

6. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zarobil dve miliardy eur, vlády ho masakrovali. Druhý pilier oslavuje 20 rokov

Vo svete ide o bežnú súčasť systému dôchodkového zabezpečenia, na Slovensku sa naň stále pozeráme s nedôverou. Pre početné zásahy dnes vynáša o celé miliardy menej, než by mohol.